Slovenija
51 ogledov

Čufer v Dublinu tudi na tajni sestanek

Uroš Čufer Anže Petkovšek
V Dublinu bo v petek zvečer poseben sestanek slovenskega finančnega ministra Uroša Čuferja z najvišjimi predstavniki evroskupine, Evropske centralne banke, evropskega mehanizma za stabilnost ESM in Evropske komisije, so povedali viri pri EU.

Finančni minister Uroš Čufer se bo sestal s šefom evroskupine Jeroenom Dijsselbloemom, predsednikom Ekonomskega in finančnega odbora Thomasom Wieserjem, članom izvršilnega odbora ECB Jörgom Asmussenom, šefom ESM Klausom Reglingom in z evropskim komisarjem Ollijem Rehnom.

Sestanek, ki ga je potrdilo več različnih virov, je predviden v petek zvečer ob 19. uri v Dublinskem gradu. Na tem srečanju naj bi glavni akterji v območju evra skupaj z novim slovenskim finančnim ministrom ocenili razmere v Sloveniji.

Predstavil bo načrt vlade

Na enaki lokaciji bo sicer v Dublinu v petek dopoldne neformalno zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra, v petek popoldne in v soboto pa neformalno zasedanje vseh finančnih ministrov EU.

Na samem zasedanju finančnih ministrov članic območja evra v petek dopoldne po navedbah virov pri evroskupini razprava o Sloveniji sicer ni predvidena, temveč bo Čufer kolegom le predstavil načrt nove vlade.

Opozarjajo, da Slovenija potrebuje reforme

Finančni ministri držav v območju evra namreč od vsakega novega ministra vselej pričakujejo kratko predstavitev načrta vladnih politik, je v sredo pojasnil visoki vir pri evroskupini.

V evroskupini sicer poudarjajo, da po njihovih informacijah slovenska vlada ne namerava zaprositi za pomoč, ter zavračajo vsakršne primerjave s Ciprom. A obenem opozarjajo, da Slovenija močno potrebuje reforme, med drugim v bančnem sektorju.

Sporočila iz evroskupine so tako zelo podobna tistim iz Evropske komisije, kjer so v minulih dneh ostro posvarili, da so razmere resne in da se hitro slabšajo, a ocenili, da so še obvladljive, če bo nova vlada ukrepala naglo in odločno.

Komentarjev 2
  • mirko 00:39 12.april 2013.

    POSTKOMUNISTI se počasi zavedajo, da niso več v socialistični federativni Jugoslaviji, ampak se nahajamo v evropi v kateri vlada kapitalizem in tu je potrebno živet od svojega dela, če ne, si hlapec močnejšemu. Če privilegirancev in monopolistov od državnega ...prikaži veča korita ni uspela odstranit prejšnja vlada, bodo morali to naredit sami, ker vidijo, da v koritu ni več žretja.

  • Stolp 21:08 11.april 2013.

    Ma boli to vlado za reforme.Komunajzarji so na oblasti so samo z enim namenom da slovenijo dokončno izmozgajo in pokradejo. Sladko se jim jebe...