Slovenija
253 ogledov

"Čutila neko agendo v ozadju"

Steklena stavba na Dimičevi, ki jo je Kresalova predstavljala kot veliko boljšo Žurnal24 main
Nekdanja uslužbenka na notranjem ministrstvu Liljana Kodrič je med revizijo najema stavbe na Dimičevi imela občutek, "da ima računsko sodišče neko agendo v ozadju".
Liljana Kodrič je v času iskanja primerne stavbe za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) delala v službi za ravnanje s stvarnim premoženjem. Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so po njenih besedah zasledovali strategijo, da se v primeru potrebe po dodatnih prostorih te prostore odkupi. Ker pa sredstev za to ni bilo, so šli v najem.
 

Prostore so iskali zelo temeljito in predpisi so bili resnično upoštevani, je danes na ljubljanskem okrajnem sodišču pojasnjevala Kodričeva. Pravzaprav si ne predstavlja, kaj bi še ministrstvo lahko storilo, je dodala. Po njenih besedah vsi, ki so se na ministrstvu ukvarjali z najemom, stojijo za tem, da je bil najem optimalen in da so vsi postopki tekli ustrezno.

"Laha so prepričali argumenti"

Na zatožni klopi zaradi zlorabe položaja pri najemu stavbe sedi tedanji generalni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah. Po besedah Kodričeve Lah ni bil tak, da bi nekaj zaukazal in pri tem vztrajal, ampak se je pustil prepričati, če so bili argumenti primerni.

Po njenem prepričanju je računsko sodišče, ki je mnenje, da najem stavbe na Dimičevi ni bil gospodaren, izdalo 8. avgusta 2011, hotelo vleči neke vzporednice z zakonom o javnih naročilih in sploh ni želelo sprejeti njihovih argumentov.

Zaradi teh izjav je tožilstvo predlagalo zaslišanje revizorja, ki se je s tem ukvarjal in sodišče je temu predlogu ugodilo.

Šoltes vztrajal pri svojem

Danes je bil na sodišče povabljen tudi Igor Šoltes, ki pa je vztrajal, da je bil najem negospodaren, da je bilo ravnanje v nasprotju z zakonom o javnem naročanju in da bi bila bolj smiselna realizacija projekta Litostrojska. Opozoril je, da ministrstvo kljub najemu stavbe na Dimičevi ni rešilo vseh prostorskih vprašanj, čeprav je bila to želja, ko se se odločili za iskanje novih prostorov.

Sojenje se z zaslišanjem uradnikov notranjega ministrstva nadaljuje prihodnji četrtek, naroki pa so razpisani še za 7. in 21. januar. V tem času naj bi predvidoma zaslišali vse priče, vabljenih jih bo še kar nekaj, februarja naj bi nato začeli z branjem dokumentacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.