Slovenija
17 ogledov

"Nihče ne razmišlja, kako naprej"

Franc Kramar Špela Mohorič
Okrog 70 posameznikov, ki niso zadovoljni s stanjem slovenske države in politike, je danes pod vodstvom bohinjskega župana Franca Kramarja v Bohinjski Bistrici ustanovilo Slovensko gibanje.

Društvo je nastalo na osnovi obstoječega Gibanja za Slovenijo, zavzema pa se za socialno in pravično državo ter namerava nastopiti na predčasnih volitvah.

Predvideno je bilo, da bodo zbrani na današnjem srečanju ponovno aktivirali stranko Gibanje za Slovenijo, ki je povezala nestrankarske župane in že nastopila na državnozborskih volitvah leta 2011. Vendar se vodstvo stranke s tem ni strinjalo, zato so se danes v Bohinju odločili za novo organizacijo z imenom Slovensko gibanje.

Najprej kot društvo, potek kot stranka

Zaenkrat bo Slovensko gibanje delovalo kot društvo, saj, kot so povedali nekateri udeleženci zbora, ljudje v stranke več ne verjamejo. Se bo pa društvo kasneje oblikovalo kot stranka, če bo to potrebno za nastop na predčasnih volitvah, ki jih pričakuje Kramar. "Današnji oblastniki in tudi tisti v opoziciji niso pravi ljudje, da bi premaknili Slovenijo na bolje. Zato se čutimo pozvane, da se konstituiramo in pokažemo Slovencem, da mi to znamo," je poudaril.

"Različni dvomi v organiziranost, v poštenost politikov ter neučinkovita in zelo zbirokratizirana družba so rodili odpor prebivalcev," je pojasnil nekdanji radovljiški župan Janko S. Stušek, ki je prav tako podprl organiziranje civilne družbe. Društvu pa se je pridružil tudi bohinjski podžupan Jože Sodja: "Stranke se med seboj obsojajo za že minule zadeve, nihče pa ne razmišlja kako naprej. Zato nas je v tem trenutku lahko strah za naše otroke in mislim, da je potrebno, da bi ljudje zastavili drugačno pot."

Franc Kramar, ki je bil na današnjem ustanovnem zboru izglasovan za predsednika novega društva, je prepričan, da "je čas, da nekdo preskoči Rubikon protestov z novim programom za dobrobit naše Slovenije, da se preprosti ljudje združijo, oblikujejo program in nastopijo na volitvah". Verjame, da se bo val organiziranja protestnikov in drugih nezadovoljnih ljudi širil. Ob tem je Slovensko gibanje odprto tudi do medsebojnega povezovanja in združevanja enako mislečih.

"Ljudje bodo našli novo sfero"

Kramar je pojasnil, da se bo krog Slovenskega gibanja, v katerega so se danes včlanjevali predvsem Gorenjci, širil z občinskimi odbori. "Mislim, da bodo ljudje v našem programu našli novo sfero, drugačno od obstoječih v političnem prostoru," je povedal Kramar, ki je prepričan, da je program njihovega gibanja drugačen od ostalih, saj daje tudi konkretne predloge.

Med drugim program vključuje predloge za rešitev gospodarstva, tudi prek nacionalizacije propadajočih gospodarskih subjektov in nudenja priložnosti mladim. Močno pa Slovensko gibanje nasprotuje dokapitalizaciji bank z javnimi sredstvi in se zavzema za to, da se regulatorje in tiste, ki so vodili banke, pozove na odgovornost.

Program bo temeljil na zahtevah, predstavljenih na protestnem shodu

Program društva temelji na zahtevi po samostojni, suvereni in neodvisni Sloveniji, ki bo temeljila na socialni in demokratični osnovi. Društvo izpostavlja socialno in pravično državo za vse državljane ter pokojnine, ki bodo omogočale kakovostno življenje. Zavzema se za brezplačno javno šolstvo in zdravstvo. Zahteva poenostavitev birokratski postopkov, vzpostavitev pravnega reda in možnost odpoklica funkcionarjev.

Del programa bo Slovensko gibanje povzelo tudi iz programa Gibanja za Slovenijo, v največji meri pa program temelji na zahtevah, ki so bile že predstavljene na decembrskem protestnem shodu v Bohinju.

Komentarjev 3
  • Ronald Reagan 20:27 20.januar 2013.

    Hahaha...spet en "novi" obraz...spet en prevarant...In ovce bodo nasedle...kramar je en luzer...če bi bil kaj vreden se mu ne bi hmmm okoli porivala .-)

  • provni 18:26 20.januar 2013.

    Vse lepo in prav, samo strank je že sedaj preveč. Iz članka tudi ne vidim njihove usmerjenosti v levo ali na desno ali naj bi bili zlata sredina, ki bo poskrbela za raj na zemlji slovenski. Pa srečno Slovenija.

  • Tupamaros 17:48 20.januar 2013.

    Utopija. Znanstvena fantastika. Predčasne volitve ne bodo prinesle nove vrednosti. Tudi zadnje niso, mar ne? V slovenski politiki vlada duh sovraštva, fovšije in nevoščljivost. Naj mi negdo pokaže alternativo sedanjim obrazom. Vse je tako naravnano, da se volitev ne ...prikaži več splača udeležiti. Na policah izbire bo le zatohla partija, in kontaminirana zalega.Rezultat bo že čez pol leta slovenska izguba samostojnosti in suverenosti. Zaključek, državni udar bo/je pospešil zasluženo smrt države.Žal!Tupamaros