Slovenija
40 ogledov

Skoraj šest tisoč se jih je odjavilo

Zpiz Anže Petkovšek
Zaradi povišanja zavarovalne premije je prostovoljno obvezno pokojninsko zavarovanje odjavilo okoli 5.800 študentov in brezposelnih. V negotovosti do sprejetja sprememb zakona.

Z novo pokojninsko zakonodajo se je mesečna premija za prostovoljno pokojninsko zavarovanje s 57 evrov povišala na 186 evrov. Ker številni tega zneska ne zmorejo plačevati, so zavarovanje odjavili. Od približno 20.700 vključenih se jih je po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) do konca februarja odjavilo približno 5.800. In to kljub dejstvu, da je Zpiz zavarovance pozval, naj z odjavami ne hitijo, saj na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pripravljajo spremembo zakona, po kateri bi se vrednost mesečne premije povečala postopno. Svet zavoda omogoča odjavo tega zavarovanja do 31. 3. 2013 za nazaj, z veljavnostjo odjave od 1. 1. 2013.

Boji se zamudnih obresti

"Zavarovanje sem prekinila, čeprav so rok, v katerem je zavarovanje mogoče odjaviti, podaljšali  do konca marca ," je dejala naša bralka. "Položnice za januar nisem plačala (190 evrov ni malo), prav tako nisem nameravala plačati februarske. Če je večina ljudi ravnala kot jaz oziroma namerava čakati do konca marca, naj se pripravi še na plačilo obresti. Koliko znašajo na 57 evrov, nisem izračunala."

Na Davčni upravi RS (Durs), ki pobira prispevke za zavarovanje, pravijo, da vsem zavezancem, ki so še vedno evidentirani kot zavarovanci, prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, odmerjajo tekoče prispevke in jim pošiljajo položnice. "Glede na to, da je Zpiz sprejel odločitev, da imajo navedeni zavezanci možnost odjave iz zavarovanja do 31.3.2013, pa bomo na Dursu te zavezance v tem času izključili iz opominjanja in izterjave," so dodali.

V negotovosti do sprejetja zakona

Ali se bodo zavarovancem, ki se bodo po spremembi zakona odločili, da v zavarovanju ostanejo, obresti zaračunale za nazaj, bo odvisno predvsem od tega, za kateri rok bo ta sprememba določena. Na MDDSZ pravijo, da problematiko višine prispevka za prostovoljno pokojninsko zavarovanje proučujejo in pripravljajo določene rešitve oziroma popravke tega določila. "Trenutno o tem, kakšne bodo rešitve, še ne moremo govoriti," so povedali dan pred padcem vlade Janeza Janše.

Zavarovanci tako ostajajo v negotovosti, glede na trenutno politično situacijo, ko še ni jasno, ali bomo kmalu dobili novo vlado ali predčasne volitve, pa je pričakovati, da se bo ta čas še podaljšal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.