Šport > Nogomet
67 ogledov

Preobrat Barcelone v zadnjih minutah

Kyriakos Papadopoulos EPA
Kevin Kampl je z Bayejem iz Leverkusna gostoval pri Barceloni in dolgo vodil, a na koncu so vse tri točke osvojili Katalonci. Znova ničla za Angleže.

Obračun v katalonskem glavnem mestu je imel atomski začetek in Bayer bi lahko povedel v praktično prvi akciji, potem ko je Javier Hernández na prvi vratnici pričakal podajo s strani Karima Bellarabija, toda meril točno v nekdanjega lokalnega rivala Marca-Andréja ter Stegna, bivšega čuvaja mreže Borussie Mönchengladbacha.

Pri domačih je imel Ivan Rakitić v izvrstnih prvih šestih minutah tudi lepo priložnost z glavo, a še en nogometaš z zgodovino iz 1. Bundeslige je precej neoviran meril točno v dobro postavljenega Bernda Lena. Barceloni se igranje brez prvega zvezdnika Lionela Messija ni preveč poznalo, še manj bi se, če bi Sandro Ramírez izkoristil svojo prvo priložnost v deseti minuti, a je po perfektni kombinaciji in podaji Luisa Suáreza sam pred Lenom meril preslabo, oziroma je veliki nemški talent prekrasno ubranil njegov poskus. Druga priložnost Leverkusna je v 13. minuti znova prišla z desnega krila, od koder je Giulio Donati zaposlil Bellarabija, ki pa je s težkega položaja z volejem meril prek vrat.

Kevin Kampl je imel v prvem delu tekme sicer več obrambnih nalog, a je izkoristil še eno v seriji izgubljenih žog Barcelone na sredini igrišča in si pripravil strel ob Javierju Mascheranu, a ob vkopanem Ter Stegnu za las zgrešil s poskusom na daljšo vratnico. Že v naslednjem napadu se je slovenskemu reprezentantu ponudila še ena velika priložnost, tokrat pa je pozabljen s strani obrambe domačih meril v blok, ki ga je v zadnjem hipu postavil Gerard Piqué. Toda gostje so vseeno zasluženo povedli - v 22. minuti je na podajo iz kota povsem neoviran v vratarjevem prostoru skočil Kyriakos Papadopoulos, ki je z glavo matiral neodločnega Ter Stegna.

Nerazpoložena Barcelona je nato vedno težje prebijala goste in z izgubljenimi žogami na nevarnih položajih tvegala "nokavt". Do slednjega bi lahko prišlo v 36. minuti, ko je Bellarabi osmešil Piquéja, a ga je Ter Stegen pričakal z lepo obrambo. Katalonci so minuto kasneje optimistično pričakovali najstrožjo kazen, zaigral jo je Neymar, a dobil le zaslužen rumen karton. Brazilec bi se kmalu odkupil v 39. minuti, ko je njegov poskus podaje zadel vratnico, Ramírez pa je na golovi črti nato zadel Papadopoulosa, ki je rešil gotov zadetek. Tega je z lepim posredovanjem preprečil tudi Leno, ki je zanesljivo pričakal prosti strel Rakitića ob izteku 40. minute.

Na začetku drugega polčasa je še tretjič v večeru lepo priložnost zastreljal Sandro, ki ni uspel vnovčiti ene redkih napak Bayerjeve obrambe in po prodoru v kazenski prostor meril slabo mimo daljše vratnice. V 56. minuti je Rakitić po lepi akciji Andresa Inieste najprej zadel v blok, Neymar pa je po nekaj vrtenja v kazenskem prostoru zgrešil s poskusom na prvo vratnico.

Leno je v 65. minuti le pogledal prosti strel Neymarja, potem ko je z roko na dobrih 20 metrih od vrat igral Çalhanoglu, toda žoga je na žalost Kataloncev švignila mimo vratnice. Nemci so po vnovičnih težavah domače zadnje vrste z vztrajnim Kamplom in Stefanom Kiesslingom zapretili še v vsaj dveh napadih, Barcelona pa je odgovorila s poskusoma Suáreza, ki je v 71. minuti končal v bloku, Piqué pa je po kotu kljub temu, da je bil pravzaprav neoviran, z glavo zgolj "podal" v roke na videz nepremagljivega Lena.

Neymar se je grdo osmešil 14 minut pred iztekom rednega dela, ko mu je predložek s strani podaljšal Sergi Roberto, a je Brazilec sredi poraznega niza forme skorajda zgrešil žogo, ko se mu je le-ta lepo namestila za polvolej z desnico nekaj metrov pred golom nasprotnikov.

Nato pa šok za Bayer, ki je v dveh minutah izgubil prav vse. Najprej je Roberto po Suarezovem strelu in obrambi Lena v mrežo pospravil odbitek, že v naslednjem napadu pa je po prekrasnem individualnem vložku Munirja El Haddadija Suárez mojstrsko zabil v zgornji kot vrat Leverkusna za neverjetnih 2:1.

Po hitrem protinapadu Suáreza in Neymarja je v 86. minuti lepo priložnost zapravil El Haddadi in z zvitim strelom na drugo vratnico povsem zgrešil. Leverkusen si do konca triminutnega dodatka ob pametni igri domačih ni pripravil večjih priložnosti.

Arsenal izgubil še drugič zapored

V skupini F je Arsenal že četrtič v zadnjih šestih letih gostil Olympiacos. Gostitelji so od prve minute prevladovali v posesti žoge, prvi dve lepi priložnosti pa so si vseeno priigrali iz hitrih protinapadov. V 10. minuti je Alex Oxlade-Chamberlain zadel le zunanji del mreže, dve minuti kasneje pa je Theo Walcott lepo zavrtel branilca Dimitrisa Siovasa, a nato žogo poslal v telo vratarja Roberta.

Kasneje so topničarji izgubili zalet, konkretnejši pa so postajali Grki. Ti so povedli v 33. minuti, ko je po podaji iz kota na 18 metrih žogo prejel Kolumbijec Felipe Pardo, streljal, žoga pa je na poti do gola zadela Chamberlaina in spremenila smer. Arsenal se je nato hitro vrnil. Alexis Sanchez je po preigravanju lepo našel Walcotta, ki je stekel v kazenski prostor in precej z leve strani streljal, ob slabšem posredovanju Roberta pa je okroglo usnje končalo v mreži.

Nato pa je padel še tretji zadetek v sedmih minutah, ko se je osmešil vratar David Ospina. Iz kota je direktno na gol streljal Kostas Fortounis, kolumbijski vratar pa je žogo lovil kot vroči kostanj in si jo potisnil v mrežo. Nizozemski sodniki so se odločili, da je žoga v celotnem obsegu prešla golovo črto.

V drugem delu je Arsenal krenil po izenačenje, a je do prave priložnosti prišel šele v 61. minuti, ko se je najprej dvakrat izkazal Roberto, v tretjem poizkusu topničarjev v enem napadu pa je žogo pred golovo črto zaustavil še Omar Elabdellaoui. V naslednjih napadih je Roberto zaustavil še močan strel Santija Cazorle, Sanchez pa je žogo poslal mimo Špančevih vrat.

A Čilenec je v 65. minuti le zatresel mrežo. Po dolgem pritisku Arsenala je Walcott z lepo žogo v kazenskem prostoru napel Sancheza, ta pa je z glavo zadel za 2:2. Ta rezultat pa je na semaforju vztrajal le minuto, grški prvak pa je še tretjič povedel. Po podaji z desne strani je bil sam tik pred golom Alfred Finnbogason, Islandcu pa je bilo treba le podstaviti nogo za vodstvo Olympiacosa s 3:2.

V 77. minuti je Mesut Özil dobro izvajal prosti strel, vendar se je izkazal Roberto s pantarskim skokom na svojo levo vratnico. Nevarno je z glavo v 85. minuti sprožil znova Sanchez, a je žoga zletela mimo vrat.

Bayern suvereno

Precej drugače je vlogo favorita upravičeval Bayern. Ta je že v prvih 28 minutah zabil štiri zadetke zagrebškemu Dinamu. Svojega dne ni imel vratar Eduardo. Pri prvem zadetku nemških prvakov ga je s strelom v njegov kot ugnal Douglas Costa, pri tretjem golu Bavarcev pa je neuspešno zaustavljal mlačen strel Maria Götzeja. Preostala dva zadetka je dosegel Robert Lewandowski, svojega prvega in drugega za Bayern je zabil po veliki napaki mladega Filipa Benkovića. Temu je spodrsnilo, do žoge je prišel Thiago Alcántara, ki je nato le še nesebično podal Poljaku, ki je le še moral zatresti prazno mrežo. Lewandowski je bil kasneje natančen še po podaji iz kota.

V drugem polčasu je Bayern ni bil več strelsko tako uspešen, poljski napadalec pa je s svojim desetim zadetkom na zadnjih treh tekmah le še postavil piko na i k petardi.

Ničla tudi za Chelsea

Novo mizerno angleško noč je na gostovanju v Portu dopolnil še Chelsea. Ta je na tekmi trikrat sprožil v okvir gostiteljev, v 39. minuti pa je prejel prvi zadetek. Yacine Brahimi se je izognil  Branislavu Ivanoviću in Garyju Cahillu in nato prisilil Asmirja Begovića v obrambo, a na veselje domačih navijačev je žogo v gol po odboju pospravil André André. Četa Joseja Mourinha, ki se je pomeril s svojim nekdanjim klubom, je izenačila še pred odhodom na glavni odmor. Brazilec Willian je s prostega strela poslal žogo mimo živega zidu, Iker Casillas pa je brez moči ostal na mestu.

Že v 52. minuti je Porto znova povedel, po kotu je za 2:1 zadel Maicon. Le dve minuti kasneje je Diego Costa zatresel okvir vrat, to pa je bilo tudi najbližje kar so Londončani uspeli priti izenačenju.

Liga prvakov, 2. kolo:

Skupina E
Barcelona : Bayer  2:1 (0:1)
Sergi Roberto 80., Suárez 82; Papadopoulos 22.

BATE : Roma  3:2 (3:0)
Staševič 8., Mladenović 12., 30., Gervinho 66., Torosidis 82.

Skupina F:
Bayern : Dinamo Zagreb  5:0 (4:0)
Costa 13., Lewandowski 21., 28., 55., Götze 25.

Arsenal : Olympiacos  2:3 (1:2)
Walcott 35., Sanchez 65.; Pardo 33., Fortounis 40., Finnbogason 66.

Skupina G:
Porto : Chelsea  2:1 (1:1)
Andre Andre 39.,Maicon 52,; Willian 45.+2

MaccabiI Tel Aviv : Dinamo Kijev  0:2 (0:1)
Jarmolenko 4., Júnior Moraes 50.

Skupina H:
Zenit : Gent  2:1 (1:0)
Dzjuba 35., Šatov 67.; Matton 56

Lyon : Valencia  0:1 (0:1)
Feghouli 42.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.