Slovenija > Komentarji in kolumne
10 ogledov

Da bi idilična pot v šolo le trajala malce dlje

Za idiličnim tednom pride rutina in hitenje, da bomo ja vsi točni. Saj veste zajtrk, oblačenje, "imaš vse knjige“ in potem hitro v šolo mimo prehoda.

Barbara Eržen | Avtor: Jaka Dimc Jaka Dimc
Rumene rutice, vzorno prečkanje ceste, pazljivo ustavljanje voznikov na prehodu za pešce ... Strašno lepo, a kaj ko bi trajalo dlje od tistih dveh tednov, ko policisti in prostovoljci opozarjajo na prisotnost otrok ob začetku novega šolskega leta. Prvi dan je vsekakor nekoliko idiličen, starši svoje otroke pospremijo pri prvih korakih v izobraževanje. Večinoma so ob njih tudi pri tretjem, četrtem in petem. Takrat vsi gledamo levo in desno, raje dvakrat, da bomo otroke vzorno naučili sodelovanja v prometnem vrvežu.

Potem pa pride rutina in hitenje, da bomo ja vsi točni. Saj veste zajtrk, oblačenje, "imaš vse knjige“ in potem hitro v šolo. Takrat pa se hitro spregleda kakšna rumena luč ali rdeči semafor na kakšni od manj prometnih stranskih cest. Kaj šele, da bi morali premestiti otroški sedež iz enega avtomobila v drugega. Takrat se spomnite, no, verjetno takrat ne boste imeli časa misliti – na to pomislite kdaj drugič - da z zgledom svoje najdražje učite, naj ravnajo podobno. Lahko si mislite, da bodo, saj je poenostavljanje in iskanje krajših ovinkov v človeški naravi in če je dovoljeno za njihove vzornike, učitelje je pač tudi za njih. No, vsekakor pa je tudi drugih neprimernih zgledov več kot dovolj.

Res je, da obstajajo pravila, ki so bolj kot ne sama sebi v namen in jih je precej lahko ignorirati. Prometna pa niso ena izmed tistih, ki so namenjena zgolj zato, da so tam. Tudi kilometer več, otroški sedež, pripet sovoznik lahko odločajo o človeškem življenju in tudi tistih pet minut, ki jih boste morda kdaj nadoknadili z obhajanjem pravil, tega ni vrednih.

Preberite še članek: V avtomobilu ni demokracije

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.