Svet
67 ogledov

Da bi mu rešili življenje, so ga morali ugrabiti

ashy king EPA
Petletni Asya King, ki so ga starši ugrabili iz bolnišnice v Southamptonu in ga odpeljali na protonsko terapijo v Prago, je ozdravljen.

Ashya King, petletni britanski deček, katerega zgodbo je lani jeseni spremljal ves svet, je ozdravljen, piše Guardian. "Tumorja na možganih ni več," sta sporočila njegova starša.

Preslaboten za zdravljenje z radioterapijo

Življenje mu je rešila terapija s protonskimi žarki, ki jo izvajajo v Pragi."Če bi Ashya pustili zdraviti v Veliki Britaniji, danes ne bi bil več z nami. Bil je preslaboten in ne bi preživel," je povedala mati dečka.

V Veliki Britaniji so dečka zdravili z radioterpijo, ki pa naj bi bila bolj agresivna kot protonska terapija. Poškodbe vitalnih organov, v primeru Ashyja gre za srce in jetra, so po tovrstnem sevanju, manjše. Prav tako naj bi pri s protonskimi žarki uspeli obsevati le območje, kjer se v možganih nahaja tumor in ne celotne glave.

ashya king | Avtor: EPA EPA
Bolnega otroka sta morala ugrabiti

Starša, ki sta dečku želela omogočiti zdravljenje s protonskimi žarki, to pa v bolnišnici v Southamptonu ni bilo mogoče, sta dečka iz bolnišnice odpeljala brez dovoljenja. Policija ju je, ker naj bi ogrožala dečkovo zdravje, aretirala v Španiji, oblasti pa so nato vendarle dovolile, da družina odpotuje v Prago. "Rešila sva mu življenje," pravi oče in dodaja, da bi vse to, če bi bilo potrebno, naredil še enkrat.

V Pragi so ga obsevali mesec, zdravljenje so zaključili oktobra lani, zadnje preiskave pa so pokazale, da tumorja ni več. Družina, ki se še boji, da bo proti njim ukrepala britanska socialna služba, bo ostala v španski Marbelli, kjer bo Ashya okreval.

sergeja.hadner@zurnal24.si


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.