Svet
46 ogledov

Da bi omejili širjenje virusa, usmrtili vso perutnino na farmi v Veliki Gorici

Veterinarji na Hrvaškem Anto Magzan/PIXSELL
Na Hrvaškem so zaznali virus ptičje gripe tudi pri pticah v ujetništvu. Da bi zajezili virus, so veterinarji usmrtili vso vso perutnino in uničili jajca v bližini.

Konec tedna so v Veliki Gorici zaznali primer visoko patogenega virusa ptičje gripe H5N8 v valilnici Radina. Da bi omejili virus je danes nekaj deset veterinarjev in veterinarskih inšpektorjev samo na farmi usmrtilo okoli tisoč rac in kokoši, poleg tega so usmrtili tudi okoli 500 živali v bližnji okolici. Na farmi so uničili tudi približno 3.000 račjih in 16.200 kokošjih jajc. 

Pomočnik ministra za veterinarstvo in varno hrano Damir Agičić je pojasnil, da je njihov namen preprečiti nadaljnje širjenje virusa na domačo perjad. Tako kot hrvaški kot tudi slovenski strokovnjaki izpostavljajo nujnost preprečevanja stika domače perjadi s prostoživečimi pticami, ki virus širijo. 

Za razliko od Hrvaške v Sloveniji virusa zaenkrat še nismo zaznali pri pticah v ujetništvu. Po dozdajšnjih informacijah uprave za varno hrano so virus H5N8 zaznali pri skupno štirih labodih v Slovenski Bistrici ter pri enem labodu v Mariboru.

Ptice v zaprte prostore, hranjenje divjih ptic ni dovoljeno!

Zaradi nevarnosti prenosa virusa tudi v Sloveniji veljajo posebni ukrepi. "Gre za virus, ki je zelo nalezljiv," je ob izbruhu virusa v Slovenija opozoril Janez Posedi z uprave za varno hrano, ki je javnost pozval, naj dosledno upošteva predvidene ukrepe, saj je le od rejcev in ostalih posameznikov odvisno, kako se bo virus širil.

Na območnih uradih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta mora biti perutnina in ptice v ujetništvu v zaprtih prostorih oziroma zavarovna način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Državno središče za nadzor bolezni rejce poziva tudi, naj bodo pozorni na zdravje perutnine in ptic. V objektih, kjer se izvaja reja perutnine, naj se zadržujejo samo ljudje, ki so zadolženi za krmljenje živali. 

Krmljenje prostoživečih vodnih ptic ni dovoljeno.

Komentarjev 1
  • Ferluci 13:20 16.januar 2017.

    Usmrčena perutnina (in ker ni nevarna) je že na hrvaških stojnicah, placih, Konzumu in Mercatorju, poleti pa tudi iz zmrzovalnikov v obmorskih restavracijah, kebabih, ..... dober tek!