Magazin > Odnosi in prosti čas
66 ogledov

Da pri obdarovanju ne boste udarili mimo

darila Shutterstock
Z izbiro darila lahko brcnete v temo. Če prinesete darila, lahko zgrešite, če ga ne, tudi. Decembrska obdarovanja so lahko zelo stresna.

V izogib neprijetnim situacijam je tukaj nekaj smernic, ki vam lahko pomagajo. Gostiteljici zabave ne prinesite svežega šopka rož, opozarja svetovalka s področja bontona Savannah Shaw. Čeprav se zdi, da gre za čudovito gesto, boste gostiteljici nehote naložili delo. Posezite po stvareh, s katerimi ni veliko dela, kot je na primer čudovita dišeča sveča ali steklenica vina. Neizvirno, a klasično.

Če se vam zdi, da je obdarovanje ušlo izpod nadzora, se že pred prazniki z družino dogovorite o drugačnem načinu obdarovanja, predlaga Peggy Post, strokovnjakinja za bonton. Predlagate lahko omejitev števila daril ali najvišjo vrednost darila. Mogoče pa vam bolj zanimivo, če se odločite za skrivnega Božička. Izberete si enega člana in samo zanj kupite darilo, pri čemer pa ostalim ne razkrijete, koga boste obdarovali. Seveda poskrbite, da bo vsak član dobil svojega skrivnega Božička. 

Ste razmišljali o tem, da bi obdarovali šefa? Dobro premislite, saj nočete, da bi bilo vaše dejanje razumljeno kot podkupovanje ali prilizovanje. Postova predlaga, da se v tak podvig podajate le v okviru kolektiva, pri čemer pa ne pretiravate z darilom. V službi ne smete delati razlik, zato je mogoče še najbolje, da spečete svoje najljubše piškote in z njimi razveselite vse. 

Pazljivi morate biti tudi, ko kupujete za druge otroke. Ne kupujte stvari, za katere veste, da jim jih starši ne bi kupili. Izogibajte se nakupu stvari, ki oddajo zvok ali ki spodbujajo nasilje. Mogoče raje posezite po kakšni namizni igri ali drugi aktivnosti, ki spodbuja otroško radovednost.

Recimo bobu bob. Med darili,ki jih prejmemo, je veliko takih, ki jih sami ne bi nikoli kupili in so nam samo v napoto. December ni čas, da se znebite vse te navlake. Zelo verjetno ste pozabili, kdo vam je kaj prinesel in kaj hitro se lahko zgodi, da bo darilo romalo ravno v roke tistega, ki ga je prinesel vam. 

Ste se že znašli v situaciji, ko vam je nekdo prinesel darilo, vi pa ga zanj niste imeli? Naj vam ne bo nerodno. Povejte po resnici, da vi zanj nimate darila. "Smisel obdarovanja ni, da nekaj podarite in potem tudi vi nekaj dobite," poudarja Shawova. Zagotovo se bo še našla priložnost, ko boste lahko vi njim podarili darilo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.