Avto > Mehanik leta
130 ogledov

Da se vam ne zaredijo mravlje

Sesanje avtomobila Shutterstock
Strokovnjaki za čiščenje vozil ugotavljajo, da so uporabniki vozil pri čiščenju kabine pogosto površni. Bojijo se tudi uporabiti vodo za čiščenje kabine in armaturne plošče.

Prah se nabira v skritih kotičkih. Na odlagalnih površinah se pod gumijastimi deli nabere veliko umazanije in prahu.

Armaturno ploščo najprej očistimo s čistilom za notranje obloge, nato pa njeno površino v celoti premažemo s sredstvom za armaturno ploščo, ki povrne sijaj in preprečuje nalaganje prašnih delcev. Za čiščenje zračnih rež uporabimo čopič. Pri odlagalnih površinah je treba odstraniti gumijaste dele v predalčkih, saj se spodaj nabere veliko umazanije in prahu. Profesionalci za čiščenj težje dostopnih delov uporabljajo čistilno napravo na zrak.

Usnje

Nega vozila | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Če želimo, da bo občutljivo usnje ostalo prožno in lepo, ga moramo redno negovati. Usnjene površine redno čistimo z vlažno bombažno krpo, trikrat na leto pa usnje očistimo z originalnimi sredstvi za nego usnja, da preprečimo nastanek madežev, zbledelost, izsušitev in togost usnja. Za čiščenje usnja je naprodaj posebna radirka in pena za nego usnja. Pomembno je, da čistilna sredstva najprej preizkusimo na s kritem delu, saj je barva usnja v različnih avtomobilih različno obstojna. Po čiščenju je priporočeno usnje premazati še z mlekom za nego usnja.

Otroški sedeži

otroški sedež, avtosedež | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Na otroškem avtomobilskem sedežu je v povprečju dvakrat več bakterij kot na deski straniščne školjke, je pokazala analiza 20 različnih naključno izbranih otroških sedežev, ki so jih analizirali na univerzi v Birminghamu. Zaradi občutljivosti otrokove kože na razna čistila je najbolj priporočljivo oprati prevleko otroškega sedeža ročno ali v pralnem stroju po navodilih proizvajalca sedeža.

Za stekla lahko uporabite specializirana čistila, lahko pa tudi mokro in suho krpo. Če so sedeži politi s pijačo, uporabite vodni sesalec, saj se lahko sicer zaredijo mravlje, sladkor pa privablja ose. Dlake živali je najlažje povleči na kup z mokro krpo in jih posesati.

Ljudje se bojijo z vodo prati notranjost avtomobila. Strah je odveč. Novi avtomobili so vodotesni, elektronika pa dobra zaščitena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.