Slovenija
26 ogledov

Da vidimo, kaj zmorejo mladi

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, foto: nik Nik Rovan
Projekt zanimivih tekmovanj v znanosti in kemiji v reševanju vsakdanjih problemov naj bi pomagal, da se bo v naravoslovne-tehnične raziskovalne vode usmeril še kakšen nadebuden dijak več.

Izobraževalna spletna stran Chemgeneration.com bo v letošnjem letu z znanstvenim tekmovanjem mladim prikazala zabavno stran kemije in znanosti. Iščejo bodoče mlade inovatorje, ki so sposobni znanstvene inovacije kreativno uporabljati za izvajanje okolju prijaznih rešitev. 

Glavni cilj tekmovanja je približati naravoslovne znanosti srednješolcem in v njih vzbuditi zanimanje zanje. Hkrati pa tudi dvigniti zavedanje o pomembni vlogi znanosti v našem vsakdanjem življenju in trajnostnem razvoju.

Sami morajo najti problem

Ekipe srednješolcev morajo opraviti znanstveno raziskavo ter ustvariti inovativno in trajnostno rešitev, s katero lahko rešijo težave v svojih lokalnih skupnostih. To so lahko izguba energije v šoli ali pa prekomerna proizvodnja odpadkov, pomembno je le, da za njihovo reševanje uporabijo znanstvene metode.  

Naloga srednješolskih ekip na tekmovanju Junaki prihodnosti je najti težavo v svojem okolju, s pomočjo učitelja kot vodje ekipe. Nato jo morajo analizirati, poiskati rešitve zanjo in jih tudi izvesti. Pri tem je potrebno teoretično znanje mladih in zanimanje zanje za znanost ter tudi njihova ustvarjalnost in domišljija. Najboljše ideje lahko služijo kot dober zgled in navdih vsem drugim, da tudi sami pričnejo s spremembami in uporabijo trajnostne rešitve. 

Ekipe se lahko na tekmovanje prijavijo s predstavitvami ali video posnetki svojih trajnostnihrepitev do 30. marca in sicer prek zgoraj omenjene strani. Najboljše ekipe bodo tudi nagrajene. 

Projekt ima sicer med drugim podporo Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani ter Gospodarske zbornice Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.