Slovenija
14 ogledov

Dacarji spet želijo zastonj delavce

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, Anže Petkovšek
Prejeli že 43 vlog.

Danes se izteka razpis Davčne uprave Republike Slovenije (Durs), s katerim iščejo sedem volonterskih pripravnikov. Čeprav mladi delavci deset oziroma osem mesecev ne bodo dobili plačila, so dobili že 43 vlog.

Nekateri nadomeščajo

Durs takšnega razpisa ni pripravil prvič. Lani je namreč podpisal pogodbe z 42 volonterji, pri čemer se je takrat na razpis prijavilo 190 kandidatov. Pravijo, da so se za ponovitev razpisa odločili na podlagi pozitivnih rezultatov analize prejšnjih pripravništev. Durs se je znašel pod plazom kritik, ker pripravniki takrat niso bili plačani, prav tako niso dobili povrnjenih stroškov za prevoz in malico, do katerih bodo zdaj zaradi spremembe zakona upravičeni. S petimi pripravniki je Durs nato sklenil tudi pogodbo za določen čas za nadomeščanje odsotnih uslužbencev.

S tem ne morejo preživeti

"Glede volonterskega pripravništva nismo bili deležni le negativnih kritik." Številni, kot pravijo na Dursu, naj bi se strinjali, da je v trenutnih razmerah pripravništvo "možnost za pridobitev znanja, izkušenj in ne nazadnje tudi referenc". Durs je pripravnikom sicer omogočil usposabljanje za imenovanje v naziv. "Tako bo takšen posameznik nesporno v boljšem položaju kot njegov vrstnik, ki si bo pridobil zgolj ustrezno izobrazbo in ne bo imel nikakršnih delovnih izkušenj," so prepričani. "Volontersko pripravništvo ne omogoča dostojnega preživetja, še manj pa osamosvajanja mladih, ki vse pogosteje ostajajo doma," pa trdijo v sindikatu Mladi plus. "Državno vodstvo zagotavlja, da mlade obravnava za prioritetno skupino. Ob novih razpisih javnega sektorja, ki mladim ponuja neplačano delo, se ta trditev zdi vse bolj za lase privlečena," dodajajo.

Komentarjev 7
  • feferon 14:24 21.november 2013.

    A to pa ni izkoriščanje , če je požegnano s strani države ?!

  • mirko 13:35 21.november 2013.

    "Volontersko pripravništvo"...................................................Torej za državo in privat firme ne veljajo ista pravila. To je delo na črno.

  • dragec 10:45 21.november 2013.

    predlagam, da je delovno mesto direktorja DURSA - volontersko