Slovenija
258 ogledov

Dacarji vam bodo sami napisali obračun

Slovenija 02.06.13, domace podjetje, podjetnica, podjetnik, s.p., delo doma, rac Shutterstock
Davčni organ naj bi po novem zavezancem za plačilo prispevkov za socialno varnost, kot so samozaposleni, družbeniki ali kmeti, poslal predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost.

Ministrstvo za finance je v javno obravnavo posredovalo predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, ki prinaša kar nekaj novosti in administrativnih poenostavitev. 

FURS naj bi po novem izdal vsem zavezancem (zavarovancem) – samozaposlenim osebam, družbenikom, kmetom, ki so obvezno ali prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, davčnim  zavezancem, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, in ostalim prostovoljno vključenim v obvezno pokojninsko zavarovanje (zavarovancem, za katere razpolaga s podatki za določitev zavarovalne osnove), predizpolnjen obračun prispevkov za socialno varnost.

Obvezno poslovanje preko eDavkov

"Na ta način se vzpostavi možnost znižanja stroškov vodenja računovodstva zavezancem, davčnemu organu pa se zagotovi pogoje za pravilno in pravočasno pobiranje prispevkov za socialno varnost," pojasnjujejo na ministrstvu za finance. "Za kategorije zavarovancev, ki bodo vključene v sistem predizpolnjenega  obračuna, se zahteva obvezno poslovanje z davčnim organom v zvezi z izpolnjevanjem obveznosti iz naslova prispevkov  za socialno varnost prek portala eDavki." 

Po podatkih FURS je od teh zavezancev v letu 2015 skoraj 85 odstotkov že uporabljalo eDavke. "Od tistih, ki portala eDavki še niso dolžni uporabljati, pa je večina takih, ki morajo elektronsko poslovati z državno upravo na drugih področjih, kot so na primer kmetje v zvezi z uveljavljanjem neposrednih plačil," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Zamik roka plačila za pet dni

FURS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pri izplačilu plač je zamik roka plačila za plačilo davkov in prispevkov za 5 dni. "Z namenom izboljšanja likvidnosti zavezancev za davek, se s predlogom zakona določa petdnevno podaljšanje roka plačila davčnega odtegljaja, kar bo zavezancem za davek omogočilo večjo likvidnost in plačilno sposobnost in s tem lažje poplačilo davkov in prispevkov," pojasnjujejo na ministrtvu. "Zamik velja tudi v drugih primerih plačila davkov z davčnim odtegljajem."

Davčni organ bo lahko v primerih poenostavljene prisilne poravnave dovolil obročno  plačilo davka v največ 60 mesečnih obrokih. "S tem se rok odplačevanja usklajuje z določbami Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju," pojasnjujejo na ministrstvu. 

Spremembe pri obrestih

Predlagajo tudi spremembo višine obrestnih mer tako, da se upošteva teža kršitve ter  okoliščina, ali je davčni zavezanec kršitev odpravil sam ali pa je kršitev ugotovil davčni organ. 

Po novem bi letne obrestne mere znašale dva odstotka za odlog ali obročno plačilo davka, tri odstotke za  predložitev davčne napovedi in davčnega obračuna na podlagisamoprijave, pet odstotkov za predložitev davčnega obračuna znotraj DIN (nov institut), sedem odstotkov po odločbi, ki jo izda davčni organ v davčnem inšpekcijskem nadzoru in devet odstotkov obrestne mere zamudnih obresti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • McClain 00:15 25.maj 2016.

    ja, čist so blesavi. In še onemogočili bi da si ogromno ljudi plačuje zdravstveno, pokojninskega pa ne, ker kasirajo cash na terenu in lahko to delajo leta in leta kljub blokiranem računu. Če bi bilo na eno položnico bi furs ...prikaži več to procentualno razkupčkal in pač ne bi imel plačanega zdravstvenega dokler ni plačano kompletno. Zgleda da je vodilo pri tej blesavosti bebavost odgovornih in urejanje dodatnih prilivov tem skorumpiranim bankam.

  • blueone 18:35 24.maj 2016.

    Točno tako se strinjam, če imaš d.o.o. je pa še slabše, jih moraš pa na Furs poslati kar devet.

  • wingspan15 16:43 24.maj 2016.

    Lahko bi poenostavili tako, da bi prispevke plačali z enim nalogom, ne pa da se jih plačuje na štirih. Dvakrat po nekaj več kot evro. NLB pa pokasira za vsak nalog še po dodaten evro.