Avto
92 ogledov

Daimler presenečen nad Slovenijo

Dieter Zetsche, Daimler EPA
Minister Žerjav je bil v torek na obisku v Daimlerju, kjer je lobiral za nove posle z avtomobilskim gigantom. Čeprav Daimler ne namerava širiti svojih evropskih proizvodnih zmogljivosti, s tem pa tudi ne na mariborski lokaciji, se minister v domovino vendarle ni vrnil praznih rok.

Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je po obisku Volkswagna in BMW svojo "turnejo" pri vodstvih nemških avtomobilskih gigantov nadaljeval pri Daimlerju, pod okrilje katerega med drugim spadata znamki Mercedes-Benz in Smart. Namen obiskov je iskanje novih priložnosti za slovensko avtomobilsko industrijo.

Kot so za Žurnal pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, je bilo vodstvo družbe nad predstavitvijo slovenske avtomobilske industrije pozitivno presenečeno – "tako nad rezultati te panoge v Sloveniji kot tudi nad njeno organiziranostjo".

Radovan Žerjav | Avtor: EPA EPA
Žerjav je vodstvu izpostavil idejo za morebitno investiranje na področju mariborske lokacije nekdanjega Tama, vendar so mu v Stuttgartu pojasnili, da njihovi poslovni načrti vsaj kratkoročno ne predvidevajo novih investicij v proizvodne zmogljivosti.

Je pa dobil zagotovila, da bodo pri Daimlerju podrobneje proučili predstavitveno gradivo, s tem pa tudi možnosti, da bi nadgradili sodelovanje s slovenskimi dobavitelji.

Daimler je sicer s Slovenijo povezan tako prek Roberta Lešnika, ki se uveljavlja kot eden od glavnih oblikovalcev znamke Mercedes-Benz, kot prek projekta Edison, prek katerega bodo v Revozu v Novem mestu prihodnje leto v sodelovanju z Renaultom poleg novega twinga začeli proizvodnjo štirivratnega smarta naslednje generacije.

Hoče pripeljati vsaj enega

Kot je znano, je Žerjav zadnje tedne in mesece že obiskal Volkswagen, BMW in Magno. Prepričan je, da se mora v iskanje novih priložnosti za slovensko avtomobilsko industrijo dejavno vključevati tudi vlada z ministrom na čelu, v svojem mandatu pa si je zadal cilj, da v Slovenijo pritegne vsaj enega velikega proizvajalca, ki bi tukaj zagnal proizvodnjo. Žerjav si veliko obeta od BMW, saj namerava koncern širiti proizvodnjo, a je konkurenca med državami, ki se potegujejo za lokacijo tovarne, izjemno huda.

Komentarjev 6
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 18:32 23.januar 2013.

    Dieter Zetsche naj raje postavi tovarno v Vatikanu.

  • McBobo 17:33 23.januar 2013.

    Dobili bi preko davkov, ampak je za njih to premalo. Oni hočejo direkt v njihove žepe, ampak tujina se ne gre več teh balkanskih igric.

  • McBobo 17:31 23.januar 2013.

    Ne se sekirat. Ta igra bo še letos končana, ker je zmanjkalo denarja tudi za tajkune in ostalo gol.a.ze.n.