Šport > Zimski športi
261 ogledov

Daleč smo od Američanov in Avstrijcev

tina maze are veleslalom EPA
Veronika Šarec. Nekdanjo uspešno smučarko skrbi prihodnost slovenskega alpskega smučanja. V Sočiju si sicer želi vsaj ene slovenske kolajne.

Kaj pričakujete od slovenskih športnikov v Sočiju?
Upajmo, da bo nekaj kolajn. Zadnje čase nam kar dobro kaže. Tu so skakalci, biatlonci, tudi Tina Maze bi znala poseči po njej, če bi odsmučala brez napak. V tem primeru bo kolajna, a upoštevati je treba kopico dejavnikov, zato so napovedi zelo težke. Zagotovo je Tina kandidatka za kakšno od kolajn. Če bi osvojila že eno, bi bil to velik dosežek.

Na začetku sezone naj bi Mazejevi primanjkovalo samozavesti. Koliko tega lahko spremeni novi trener?
Menim, da so se nekatere reči poklopile, Tina pa je uredila svojo glavo. Prej so bile težave z odnosi v ekipi, ni se počutila dobro. Enako je tudi v drugje. Če se v službi ne počutiš dobro, se odzivaš precej drugače, kot bi se sicer.

Kako se vi spominjate svojih olimpijskih iger?
Predvsem se ne bi mogla pohvaliti s srečo. V Sarajevu sem bila stara 15 let in sem osvojila, če se ne motim, 20. mesto, kar ni bilo slabo. Z Matejo Svet sva bili takrat le nekaj mest narazen, bili pa sva najmlajši na igrah v Sarajevu. V Calgaryju bi lahko osvojila kolajno, a sem odstopila, v Albertvillu pa je bilo moje zdravstveno stanje že zelo slabo. S takšnim kolenom bi morala že prej zaključiti smučanje.

Kako je zdaj s kolenom?
Zdaj imam umetno koleno. Imam protezo. Če bi vedela, kaj me čaka, se ne bi odločila za takšno športno pot. A takrat pač nisem mogla vedeti. Smučanje zdaj tudi finančno ni več dosegljivo, če si zemljan s povprečno plačo. Takrat v socializmu je bilo drugače. Vse sem bolj ali manj imela zastonj, moji starši si takrat ne bi mogli privoščiti vzdrževanja moje kariere. Zdaj pa smučajo le še otroci bogatašev, tudi zato je selekcija takšna, kot je.

Vas skrbi za prihodnost slovenskega alpskega smučanja?
Takšno stanje se odraža že zdaj. Če nimaš nekega bazena tekmovalcev, je to nemogoče. Ob smučanju le premožnejših dobiš ven le nekaj razvajenih otrok, ki so doma navajeni dobiti prav vse, pravi talenti pa nekje obstanejo. Drugi problem leži v tem, da so pogoji za trening v tej državi nemogoči. V tujini gredo otroci po šoli na trening. Prižgejo jim luči in jim omogočijo vadbo, pri nas pa morajo za trening manjkati v šoli, saj jim nobeno smučišče ne omogoča pravih razmer. Kako naj se potem primerjamo z Avstrijci, Švicarji in Američani? Otroka ne moreš zjutraj vreči iz postelje in ga poslati na hrib, popoldne pa se po njem smučajo trije turisti.

Komentarjev 1
  • Bozidar.Frelih 08:08 07.februar 2014.

    Veronika je bila vedno ena bolj simpatičnih lisičk ...