Slovenija
31 ogledov

Damijan: "Janševa čistka je brez pravega haska"

Jože P. Damijan mediaspeed
Ekonomist Jože P. Damijan je v svojem blogu zapisal, da prevzem finančnega ministrstva s strani premierja Janeza Janše ne bo imel koristi za državo, bodoča državna sekretarja na MF - Andreja Širclja in Marka Pogačnika - pa je označil za "zvesta vojščaka predsednika SDS". Janševi vladi pripisuje še največ en mesec roka trajanja.

"Janševa čistka na ministrstvu za finance (MF) se je pripravljala zadnja dva tedna. Blitzkrieg zamenjava državnih sekretarjev in direktorjev generalnih direktoratov v petek tako ni nobeno presenečenje. Edino drobno presenečenje, ki pa je bolj kot ne pozitivno, je, da eden izmed državnih sekretarjev na MF ni postal Bernard Brščič. Torej bi lahko bilo še slabše. Toda Janševa čistka je brez pravega haska. Tako za državo, kot za Janševo SDS," ugotavlja ekonomist Jože P. Damijan.

"Nova začasna rešitev, po kateri resor MF začasno vodi Janez Janša, pri tem pa mu pomagata dva državna sekretarja, dejansko ni nič novega. Povsem podobna je bila rešitev že v času prve Janševe vlade, ko je MF formalno vodil sicer Andrej Bajuk. Toda ker se je Bajuk upiral davčni reformi in ker je Janša želel imeti popoln nadzor nad MF, je na MF inštaliral Andreja Širclja kot državnega sekretarja (s formalno zaposlitvijo sicer v kabinetu predsednika vlade). Andrej Bajuk je bil tako v mandatu prve Janševe vlade bolj kot ne statist," se je nekdanji minister v prvi Janševi vladi spomnil na čase ministrovanja pokojnega Andreja Bajuka.

"Kot bolnik na smrtni postelji, ki želi cigareto"

"Ampak kot rečeno ta sedanja čistka na MF in formalno “obarvanje MF v modro-rumeno barvo” ne bo imelo kakšnih posebnih koristi ne za državo in ne za samo stranko SDS. Razloga sta preprosta. Prvič, z imenovanjem Andreja Širclja in Marka Pogačnika kot državnih sekretarjev na MF si država ne bo opomogla. Oba sta zvesta vojščaka predsednika SDS s temu ustreznim osebnim karakterjem (nekateri to karakterno lastnost poimenujejo “predpražnik”, drugi pa z neko drugo besedo, ki se začne na “p”), medtem ko raven njunih opravilnih sposobnosti ne dosega ravni njunega položaja," je nekaj strupenih puščic usmeril tudi v smer bodočih državnih sekretarjev na finančnem ministrstvu, Andreja Širclja in Marka Pogačnika.

"Drugič, ta Janševa operativna akcija je prejkone povsem jalova. Preprosto zato, ker ne bo imel časa, da bi si z njo opomogel. Nekako spominja na bolnika na večer pred smrtjo, ki si zaželi še zadnjič prižgati cigareto. Janševa – manjšinska – vlada je na izdihu, njen rok trajanja je največ še en mesec, v primeru napovedi predčasnih volitev pa bi opravljala tekoče posle največ do poletja. Kadrovske menjave v Sodu so verjetne, toda zgodile bi se v vsakem primeru, saj se Tomažu Kuntariču februarja izteče mandat. Za zagon slabe banke pa je potrebno precej več časa. Slaba banka lahko, optimistično, zaživi šele pred poletjem. Takrat pa bo sedanja Janševa vlada že zgodovina," je zaključil Damijan.

Komentarjev 27
  • privat 08:45 05.februar 2013.

    sej ni problem JJ..problem so produkti njegove politike...pač mama ustvaril sem pošasti (ki so uničili Slovenijo).

  • franke 15:25 04.februar 2013.

    ON MISLI DA JE NAJBOLJŠI IN DA SAMO ON LAHKO REŠI DRŽAVO. SAMO PRI NJEMU JE TA SLABOST DA MU ZA DRŽAVO SLO NI NIČ MAR.

  • franke 15:23 04.februar 2013.

    KLOBO TI ŠE NAJVEČJI TEPČEK.