Slovenija
19 ogledov

"Dan čistih računov"

Zivljenje 31.08.11, kredit, denar, kalkulator, kovanci, foto: shutterstock Shutterstock
Odzivi na rezultate stresnih testov. Ni bilo velikih presenečenj – pozivi k prestrukturiranju gospodarstva.

"Danes je dan čistih računov. Jutri je nov dan. Dan za Drugo Slovenijo," so  po današnji objavi rezultatov stresnih testov zapisali v Gospodarski zbornici Slovenije. Dodajajo, da nas domača naloga šele čaka, da je po finančni sanaciji bank nujno tudi prestrukturiranje prezadolženega gospodarstva.

Menijo, da so med drugim potrebni transparentna privatizacija državnih bank, ustvarjanje močnih ekip kriznih menedžerjev, prestrukturiranje zdravih jeder podjetij, transparenten prenos bančnih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank in "predvsem ponovno zaupanje javnosti, torej davkoplačevalcev, kar je edino možno z odločnimi preiskavami in pregonom gospodarskega kriminala in korupcije, torej sumov kaznivih dejanj v podjetjih, bankah in javnem sektorju - v preteklosti in prihodnosti".

Niso presenečeni

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije nad velikostjo bančne luknje niso presenečeni. Upajo, da se bo z dokapitalizacijo treh državnih bank sprostil posojilni krč. "Upamo, da bodo obrtniki in podjetniki odslej lažje dostopali do bančnih posojil in da bodo obrestne mere nižje. Očiščenje bank po naši oceni še ne bo rešilo gospodarstva, vendar pa ga bo pomagalo ponovno zagnati. Poleg ugodnih bančnih posojil bo morala država obrtnikom in podjetnikom zagotoviti tudi ugodnejše davčno ter spodbudnejše poslovno okolje," so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.