Slovenija
63 ogledov

SDH sprejel osnovno ponudbo Cinvena

Telekom Slovenije
1/3
Saša Despot
Nadzorniki SDH so ob skoraj treh urah seje sprejeli ponudbo britanskega naložbenega sklada Cinven.

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga so zaključili s sejo o prodaji 72,75-odstotnega deleža Telekoma. Nadzorniki so ponudbo sprejeli s štirimi glasovi za in dvema proti potrdili osnovno ponudbo britanskega naložbenega sklada Cinven, ne pa tudi včerajšnje dopolnjene ponudbe, ki jo je naložbeno podjetje spremenilo zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji. O včerajšnji ponudbi nadzorni svet niti ni odločal, saj jo je zavrnila že uprava.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je povedal, da bodo Cinven obvestili, da dajejo soglasje za osnovno ponudbo, ne pa tudi za Cinvenovo ponudbo, ki so jo posredovali včeraj. 

Cerar pozival nadzornike k sprejemu ponudbe

Predsednik vlade Miro Cerar se je na določitev odzval v pisni izjavi, kjer je navedel, da je zdaj potrebno počakati odziv Cinvena, šele takrat pa bo mogoče dejansko prodajo Telekoma, če bo do nje prišlo.

Cerar je sicer pričakoval pritrdilno odločitev nadzornega sveta SDH. Že po nedeljski seji vlade je tako izpostavil, da so razjasnili obe neznanki, ki sta begali nadzornike - vprašanje strateškosti Cinvena in jamstvo države glede odprtih tožb Telekoma - zato vlada pričakuje, da bodo sprejeli odločitev in odgovornost. "Holding ima sedaj prosto pot do odločitve."

Žogico odločitve je vlada v nedeljo ponovno podala SDH, po tem ko nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) ni prikimal odločitvi uprave SDH, da se Telekom proda in odločitev prenesel na vlado. Takšna odločitev nadzornikov SDH je sicer naletela na burne odzive v koaliciji, Cerar pa je med drugim že napovedal, da bo potrebna temeljita reorganizacija holdinga.

Kot poroča STA pa je Cerar danes v Bruslju poudaril, da je bilo že preveč zamujenih priložnosti v zvezi s prodajo Telekoma, da bi si lahko privoščili še eno. Nadzorni svet SDH je pozval, da naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo.

Telekom | Avtor: Ljubljanska borza Ljubljanska borza
Cinven hoče odgovor danes

Zavezujočo ponudbo za nakup Telekoma je prejšnji mesec oddal le britanski naložbeni sklad Cinven, ki za delnico ponuja 110 evrov (dodatnih 20 evrov je vezanih še na jamstvo glede odprtih Telekomovih tožb). Trenutno cena za Telekomovo delnico na borzi znaša 98 evrov. Iz Cinvena so sicer že pred odločitvijo SDH sporočili, da odločitev pričakujejo do 10. junija, torej danes, sicer dane ponudbe ne bodo mogli več izpolniti.

Iz Cinvena pa so danes v sporočilu za javnost še zapisali, da so svojo končno ponudbo oddali 22. maja, nato pa so jih z SDH 1. junija obvestili o nepričakovani zamudi v postopkih odobritve nakupa Debitela ter združitvi makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Cinven je zato v včeraj oddal dopolnilo k ponudbi za nakup Telekoma. Cinven vidi svojo ponudbo skupaj z dopolnilom kot edino možno pot za nadaljevanje s postopkom nakupa Telekoma Slovenije.

Za jutri napovedani protesti zoper privatizacijo

Koalicija proti privatizaciji, kjer sodeluje tudi Združena levica, je za jutri na Kongresnem trgu sicer napovedala protest proti privatizaciji. Skrbi jih, da bo vlada v času poletnega zatišja privatizirala državno premoženje in seznam iz prvotnih petnajstih podjetji razširilo za najmanj 70 dodatnih.

Telekom Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 8
  • dragec 15:28 02.julij 2015.

    mehraba, Mujo

  • h3o 19:57 15.junij 2015.

    muslimani, kdo pa

  • h3o 19:46 15.junij 2015.

    -ZAKONSKO OMEJITI MESEČNI DOHODEK ZAPOSLENIH V JAVNEM SEKTORJU!!!-NEMUDOMA!!!