Slovenija
22 ogledov

Brglez: "Država je zatajila"

polaganje vencev
1/10
Saša Despot
Danes dan spomina na mrtve. Po državi številne slovesnosti.

Na današnji dan obeležujemo dan spomina na mrtve, ko se veliko ljudi odpravi na pokopališča, potekale bodo tudi maše in različne spominske slovesnosti.

Na ljubljanskem pokopališču Žale so predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednikdržavnega sveta Mitja Bervar položili vence ob pomnik padlim v vojni za Slovenijo, ob spomenik padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije 1941-1945, k lipi sprave in h kostnici žrtev iz prve svetovne vojne.

Predsednik republike Pahor je pozneje venec položil tudi ob spominsko obeležje pred breznom pod Krenom v Kočevskem rogu ter k spomeniku žrtvam vojnega nasilja na Sv. Urhu pri Ljubljani. Pri grobnici na Urhu sta vence položila tudi predsednik državnega sveta Bervar in ljubljanski župan Zoran Janković.

Spominske slovesnosti in polaganja vencev so sicer potekale tudi v mnogih drugih slovenskih občinah.

"Ureditev grobišč ne sme biti politično vprašanje"

Predsednik DZ Milan Brglez v svojem razmišljanju, objavljenem na spletni strani DZ, izpostavil, da "je prav, da se (vsaj) na ta dan zahvalimo vsem tistim, ki so sanjali, a niso doživeli naše samostojne države, za katero so se borili, a je niso dočakali". Brglez se je dotaknil še nezaceljenih ran za žrtvami vojne in povojnega nasilja, pri čemer nekateri še niso našli svojega dostojnega počitka: "Tu je naša država zatajila, saj ureditev dostojnih grobišč vseh žrtev prvenstveno ni (in ne sme biti!) politično vprašanje, ampak je vprašanje etike in humanistični imperativ."

Državljani Slovenije moramo čim prej poskrbeti za pokop svojih mrtvih, je dodal predsednik DZ, saj bomo le tako vsaj simbolično zaključili to "temno poglavje naše zgodovine". "Če namreč res želimo graditi državo socialne blaginje in trajnostnega razvoja, moramo najprej poskrbeti za to, da bodo odnosi med ljudmi temeljili na medsebojnem spoštovanju. To pa bomo dosegli le, če se bomo soočili in spravili s preteklostjo," je bil kritičen Brglez.

Na vojne in povojne žrtve je spomnil tudi predsednik SLS Franc Bogovič. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, v SLS obsojajo nehumana dejanja, "ne pozabljamo pa, da moramo še posebej v obdobju, ko se odpirajo vprašanja sprave in preseganja zamer, za zdrav narod preseči deljenje na dva pola. Za lepšo prihodnost moramo Slovenci v času velikih izzivov strniti vrste in pogumno stopiti skupaj naprej".

Maše in molitve na pokopališčih

Ob prazniku vseh svetih so danes po župnijah potekale slovesne maše, na pokopališčih pa molitve. Predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je maševal na ljubljanskih Žalah, kjer je vodil tudi molitev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo.

Komentarjev 5
  • sivka 00:49 02.november 2014.

    tale Brgles bi največ naredil za slo da bi utihnil

  • mph 22:56 01.november 2014.

    ... ravno nevolilci so najboljši volilci najslabših. Tako ima šanse Majer, da spet zavlada, če bo šlo volit 12% prebivalstva, bo potem mahal s statistiko, da je zmagal z 51% večino (verjetno še vedno ima nekaj čez 6% fanatikov, ki ...prikaži več ga bodo volili, čeprav je za priznati, da se je zgodil neverjeten čudež, nekateri janšisti so le spregledali, ozdraveli in so mu odmaknili podporo).

  • mph 22:54 01.november 2014.

    Bolje bi bilo, da bi se vsem uradno sodilo. Pa ne zaradi tistih, ki so še premilo končali na tak način, pač pa zaradi nedolžnih, ki so tam končali, ker so se komu zamerili ali pa so naredili kaj minimalnega. ...prikaži več Kot so drugi ugotovili, so bile druge države pri obračunu mimo sodišč z golaznijo sicer precej bolj temeljite, pa se nikjer zdaj ne dviga prah kot tukaj. V ostalem pa je tako, če bi se morala zgodovina ponovit, potem pa že bolje, da se tako, kot se je. Si lahko samo mislimo, če bi zmagali nacisti in domobranska zalega, koliko bi bilo šele mrtvih. Verjetno 80% in danes ne bi domobrančki tukaj meketali v slovenščini. Te rove pa zabetonirat kot skupinski grob in tukaj konec zgodbe. Tako pa bodo zelo priročni še naprej za vsak volitve za novega firerja, ki po mojem še vedno računa na povratek. No, bolj računa s tem, da bodo voli-lici imeli kmalu poln kufer Cerarja in sedanje vlade in bodo razočarani ostali doma pri naslednjih volitvah. Tukaj pa se ve, kako gre, ravno nevolilci so najbo