Svet
26 ogledov

Dan pred začetkom izstopa VB iz EU, zelena luč za škotski referendum

Škotski parlament je podprl novi referendum o samostojnosti Škotske. Referendum sta zaradi brexita predlagali Škotska nacionalna stranka in premierka regionalne vlade Nicole Sturgeon.

Na glasovanju v parlamentu je 69 poslancev Sturgeonovi podelilo mandat za začetek pogajanj z Londonom o izvedbi referenduma. 59 poslancev je glasovalo proti.

"Škotska je tako kot ostala Velika Britanija na razpotju," je dejala škotska premierka Nicola Sturgeon. Kot je znano, bo britanska premierka Theresa May jutri sprožila postopek za izstop države iz EU.

"Te spremembe nam ne smejo biti vsiljene," je bila odločna ter vztrajala, da je drugi referendum o neodvisnosti potreben, ker bo brexit - še posebej zaradi načrtov Mayejeve, da bo Velika Britanija izstopila tudi iz evropskega enotnega trga - spremenil odnos Škotske z Londonom in Evrope proti njeni volji.

"Prebivalci Škotske morajo imeti pravico do izbire med brexitom - morda zelo trdim brexitom - in možnostjo, da postanejo samostojna država, ki bo sama določala svojo smer in oblikovala resnična partnerstva med enakimi," je dejala poslancem. Škotska si sicer med drugim želi, da bi po brexitu ostala del evropskega enotnega trga.

Komentarjev 2
  • jozicamurn 16:50 29.marec 2017.

    Sej te brezjajčneži izdajalski bodo tako ali tako hoteli zopet biti še vedno v VB, vmes se pa hvalijo kako so se kot junaki borili za svojo neodvisnost in pa s filmom Braveheart, ki ga vsi poznate. To so hlapci ...prikaži več ostalim, tako kot smo mi hlapci Merkel globalistične posrane politike neoliberalnih bizarnih multi-kulti stvorov.

  • Dixon 10:38 29.marec 2017.

    Škoti naj ostanejo notri, Angleži pa gredo po svoje.