Slovenija
114 ogledov

Dan spomina na mrtve

Žale 2011
1/13
Saša Despot
Najvišji državni predstavniki so se dopoldne ob dnevu spomina na mrtve na ljubljanskih Žalah poklonili padlim v vojni za Slovenijo, padlim v boju proti okupatorjem med drugo svetovno vojno in žrtvam prve svetovne vojne. Vence je položil predsednik republike Danilo Türk, enega med njimi tudi k Lipi sprave.

Türka so pri polaganju vencev spremljali predsednik državnega zbora Gregor Virant, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in podpredsednica vlade Ljudmila Novak. V delegaciji sta bila tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Predsednik republike je venec najprej položil k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo leta 1991, nato k spomeniku padlim in umrlim v boju proti okupatorjem Slovenije med letoma 1941 in 1945. Zatem se je delegacija ustavila pri Lipi sprave, program pa je sklenila pri kostnici, kjer ležijo posmrtni ostanki več kot 5000 vojakov iz prve svetovne vojne.

Podpredsednica vlade in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak je zatem na istem pokopališču položila venec tudi h grobu nekdanjega predsednika vlade Andreja Bajuka. Novakova, ki je na današnjih svečanostih predstavljala vlado, je v izjavi pojasnila, da se Bajuka večkrat spominjajo in da so cvetje na njegov grob položili tudi ob obletnici njegove smrti.

Poslanci v svojih krajih

Poslanec PS Stanko Stepišnik in poslanka SDS Mateja Pučnik bosta venca položila na Frankolovem, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak pa bo venec položila h grobu nekdanjega predsednika vlade Andreja Bajuka na Žalah.

Maše po Sloveniji

Dan spomina na mrtve bodo z mašami in molitvami obeležili tudi v Katoliški cerkvi. Maše bodo po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo tudi molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres bo ob 14.15 pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah vodil molitev, ob 15. uri pa bo v tamkajšnji cerkvi Vseh svetih daroval mašo. Po maši bo ob duhovniških grobovih opravil molitve za rajne. Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek pa bo ob 10.00 daroval mašo v cerkvi na pokopališču na Pobrežju v Mariboru, maše pa bodo potekale tudi po ostalih škofijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.