Svet
34 ogledov

Odkrili delec, ki ustreza Higgsovemu bozonu

Cern Higgson bozon
1/5
EPA
"Našli smo dokaze o obstoju posebnega delca," sporočajo iz Evropskega centra za jedrske raziskave (CERN). Ne morejo pa še zagotovo potrditi, ali gre za Higgsov bozon, delec, ki je "kriv" za nastanek vesolja. Sodelujejo tudi Slovenci.

"Našli smo dokaze o obstoju posebnega delca," pravi znanstvenik Joe Incandela iz Cerna. Znanstveniki so tako po več kot 40 letih iskanja odkrili delec, ki ustreza dolgo iskanemu Higgsovemu bozonu oziroma božjemu delcu. Kljub temu pravijo, da jih čaka še nekaj dela, saj niso dobili dovolj potrditev, vseeno pa so prepričani, da je dosedanje odkritje tako pomembno, da si zasluži današnjo mednarodno predstavitev. Zdaj je na vrsti podrobna raziskava odkritega delca.

"Težko je, da ne bi bili vzhičeni ob teh rezultatih. Začeli smo lani s ciljem, da v letu 2012 ali najdemo novi delec, ki ustreza Higgsovemu bozonu, ali pa zavrnemo njegov obstoj," pravi raziskovalni direktor Cerna Sergio Bertolucci. Zgodilo se je prvo.

"To je mejnik pri razumevanju narave," pa pravi generalni direktor Cerna Rolf Heuer.

Zakaj je pomemben Higgsov bozon?

Higgsov bozon oziroma božji delec je pomemben, saj bo pojasnil nastanek in delovanje vesolja. V fiziki velja za najbolj zaželeno odkritje.

V največjem trkalniku na svetu, ki je dolg kar 27 kilometrov in v povprečju sto metrov pod zemljo, so s skoraj svetlobno hitrostjo med seboj zaletavali delce, s čimer so želeli poustvariti veliki pok, ki mu je sledil nastanek vesolja. "Higgsov bozon daje delcem maso. Če delci ne bi imeli mase, ne bi imeli zvezd, galaksij, celo atomov ne bi imeli. Vesolje bi bilo povsem drugačno," pojasnjuje za BBC Tara Shears iz univerze v Liverpoolu.

Higgsov bozon je imenovan po škotskem fiziku Petru Higgsu, ki je tudi prišel na današnjo novinarsko konferenco v Cern in ob prihodu požel velik aplavz. Higgs je namreč s še petimi sodelavci v šestdesetih letih prvi omenil obstoj omenjenega delca. Od takrat se znanstveniki trudijo, da bi ga dokazali.

Sodelujejo tudi Slovenci

Zasluge za eno najpomembnejših znanstvenih odkritij pa imajo tudi Slovenci. Deset jih je sodelovalo pri raziskavah v Cernu.

Komentarjev 11
  • ghz891 19:31 04.julij 2012.

    njimi*

  • ghz891 19:30 04.julij 2012.

    "Pol mi pa naj kdo reče, da so "znanstveniki" humani ljudje, prej sebični, lakomni in egoisti."Drugače pa spet brezbazno posplošuješ stvari, to je tako kot da bi rekel da so vsi desničarji idioti, pač stavek je napačen, sigurno ...prikaži več se jih veliko najde ki niso preveč blesteči, kar pa ne pomeni da se ne najde kak pametnejši med nimi. Kaj pa sploh pomeni biti "human"? Vsak si lahko to po svoje razlaga... Noben ni čisto brez "napake" karkoli že naj bi pomenila napaka.

  • ghz891 19:23 04.julij 2012.

    či "pritiska množice" -vernikov posiljeni z takšno ideologijo.) Nevem kako lahko to opravičuješ, takšna dejanja bi morali obvezno kriminalizirat.