Slovenija > Črna kronika
44 ogledov

Orožje skladiščili na območju Kranja

Preiskava in aretacija na Poljanski
1/15
Žurnal24 main
Policija je posredovala več podrobnosti petkove akcije, največje v zgodovini Slovenije.

Policija je na tiskovni konferenci podala več podrobnosti o izjemno obsežni petkovi akciji, v kateri je več kot 350 policistov izvedlo preko 70 hišnih preiskav in pridržalo več deset oseb. V soboto in nedeljo so potekala zaslišanja, po katerih so preiskovalni sodniki v Ljubljani, Kranju in Kopru odredili pripor za 20 oseb.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave Marjan Fank je povedal, da je trenutno ovadenih 47 oseb za skupno 193 kaznivih dejanj.

Večina brez zaposlitve

Le redki osumljenci so imeli zaposlitev, so povedali policisti, kljub temu pa so med akcijo zasegli večje vsote gotovine, samo v Ljubljani okoli 35 tisoč evrov, tudi drag nakit in ročne ure, osumljenci pa so tudi lastniki prestižnih avtomobilov in različnih nepremičnih.

Vodja je bil 40-letnik

Sedež kriminalne združbe je bil na Gorenjskem. Med preiskavami so policisti zasegli okoli sto kosov orožja, največ bomb in pištol. Da je bilo orožje namenjeno teroristom, še ni zagotovo znano, a francoski policisti preverjajo tudi to možnost, je poročal Pop TV. Glavni pri preprodaji naj bi bil 40-letni Črnogorec s prebivališčem v Ljubljani, ki sicer še ni bil kaznovan, naj pa bi imel veliko vlogo tudi pri organiziranju prevozov po Evropi.

Črnogorec skrbel za prevoz konoplje in heroina

Triintridesetletni državljan Črne gore, ki je bival na območju Škofje Loke, je skrbel za prevoz konoplje in heroina iz Črne gore po balkanski poti preko Slovenije v države Zahodne Evrope. Predvsem konoplja je bila namenjena Slovencem.

Tihotapili so tudi orožje iz držav bivše Jugoslavije na Nizozemsko in v Francijo in ga skladiščili na območju Kranja. To orožje so osumljenci v ciljnih državah Zahodne Evrope zamenjali za kokain in amfetamine.

Uporabljali so "delovne telefone", niso puščali odtisov

Hišo na Zaloški cesti v Ljubljani naj bi uporabljali kot skladišče za drogo. Komunicirali so v šifrah oziroma namesto besed droga in podobno so uporabljali besede 'avto', 'pir' itd.

Uporabljali so t. i. delovne telefone in eden drugemu pisali predvsem sms-sporočila. Prav tako so pazili, da na zavojčkih drog niso puščali svojih DNK-sledi ali prstnih odtisov. V Ljubljani je za enega osumljenca odrejen pripor, za dva pa hišni pripor.

Mednarodna preiskava za mednarodno organizacijo

Akcija je del obsežne kriminalistične preiskave, ki poteka od leta 2010, osumljene osebe pa naj bi sodelovale pri nedovoljenem trgovanju z orožjem in drogami.

Pridržani naj bi bili člani in voditelji več mednarodnih kriminalnih združb, ki so bile med seboj dobro povezane in so večinoma delovale na območju Balkana in več držav Evropske unije. Trgovale naj bi s prepovedanimi drogami in orožjem. Transporte naj bi organizirali v Sloveniji, v tujini pa so že prijeli in priprli več oseb, ki naj bi pri tem sodelovale.

Komentarjev 16
  • samo.jst 08:14 15.maj 2012.

    in kje so v tej zgodbi naši predragi dacarji? brez zaposlitve, verjetno na socialni in lastniki nepremičnin in dragih avtomobilov... a je res potrebno biti astrofizik, da opaziš da je nekaj NAROBE?? Povprečnega Slovenca, ki ne bo plačal 25€ dohodnine, ...prikaži več pa ga bodo obravnavali kot težkega morilca!!

  • albert 20:04 14.maj 2012.

    franceljtancelj zadetek!

  • franceljtancelj 19:49 14.maj 2012.

    Volilno telo LDS-a???