Slovenija
26 ogledov

Danes Mercator, jutri Adria Retail?

mercator Nik Rovan
Todorić naj bi želel povečati lastništvo v Mercatorju na 100 odstotkov, nato pa ga s svojim Konzumom združiti v novo družbo Adria Retail.

Današnji Jutarnji list poroča, da namerava hrvaški Agrokor, ki je v lasti Ivice Todorića, kupiti 53-odstotkov Meractorja, ki je naprodaj. V drugi fazi bi kupil še preostanek Mercatorja, ki bi s svojo trgovsko verigo Konzum združil v novo družbo Adria Retail.

Po nekaj letih na borzo

Družba Adria retail bi šla čez najmanj tri in največ pet let na borzo. Na ta način bi dobili dodatni kapital, hkrati pa razširili lastništvo v novem podjetju, v katerem namerava družina Todorić obdržati več kot polovični delež ali 65 odstotkov, navaja časnik. V Agrokorju bi Todorićevi medtem obdržali 100-odstotni delež.

Po pisanju Jutarnjega lista so investicijski skladi v lasti investicijske banke JP Morgan kot tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) v petek neformalno potrdili, da so pripravljeni pomagati Agrokoju s 400 milijonov evrov kapitala, pa tudi pri iskanju močnih partnerjev, s katerimi bi si razdelil lastništvo v načrtovanih trgovski družbi.

Štiri povabili naprej

V petek se je tečaj Mercatorja oblikoval pri vrednosti 119 evrov, medtem ko je Todorić lani za delnico ponujal 221 evrov.

Konzorcij prodajalcev Mercatorja je prejel večje število nezavezujočih ponudb. Po pregledu je k nadaljevanju postopka povabil štiri ponudnike, ki jim bo omogočen skrbni pregled Mercatorja, nato pa bodo povabljeni k oddaji zavezujočih ponudb. Imen ponudnikov prodajalci niso navedli.

Komentarjev 4
  • privat 08:00 24.februar 2013.

    pustimo jim da tujci ulagajo...sej jih bodo naši politiki "privatizirali"

  • Scott 21:30 23.februar 2013.

    Češka je prodana, Poljska je prodana, Slovaška je prodana, Estonija je prodana...in vse nas v vsem naglo prehitevajo!

  • korisnik_5299 18:31 23.februar 2013.

    Ko bodo vse razprodali, bomo pa bogati in samostojni? Dober gospodar imetje povečuje, slab ga pa prodaja in uničuje! Na koncu pade na beraško palico!