Slovenija
80 ogledov

Hrvaška bo od arbitraže odstopila

Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24 Žurnal24 main
Prisluškovalna afera nedovoljenemu pogovoru slovenskega arbitra s predstavnico ministrstva se nadaljuje. Slovenija išče novega arbitra, Hrvati so se odločili, da bodo od arbitražnega sporazuma odstopili. Haag je zahteval pojasnilo od Slovenije.

Premier Miro Cerar je glede najnovejšega poteka dogodkov v zvezi z arbitražno afero pisal hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću. Hrvaškega premierja je v pismu opozoril, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev vprašanja o meji in temelj nadaljnjih dobrih sosedskih odnosov, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Cerar Milanoviću pisal, ker ga ni mogel dobiti na telefon

Ob tem je v pismu Milanovića spomnil, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Tako sta oba vpletena medtem že odstopila, Slovenija pa je že začela s postopkom za imenovanje novega arbitra. Hrvaškemu kolegu je prav tako izrazil pričakovanje glede tega, da bo arbitražno sodišče v polni sestavi čim prej nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, so v sporočilu razkrili v Cerarjevemu kabinetu.

 V kabinetu pojasnjujejo, da je Cerar Milanoviću pisal, ker v zadnjih dnevih ni bilo mogoče drugače vzpostaviti stika med obema premierjema.

Slovenija že odgovorila sodišču v Haagu

Slovensko zunanje ministrstvo pa je medtem sporočilo, da se je Slovenija odzvala na navedbe Hrvaške v pismu arbitražnemu sodišču v Haagu, v katerem je Zagreb navajal domnevne okoliščine, ki naj bi pod vprašaj postavile verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka.

V pismu so navedli, da so javno objavljeni transkripti in posnetki komunikacije slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču Jerneja Sekolca in slovenske agentke na sodišču Haagu Simone Drenik razkrili kršitev temeljnih načel postopka.

Slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Mirjam Škrk pa je danes v imenu Slovenije arbitražnemu sodišču pojasnila, da se Slovenija ne strinja s stališčem hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, da bi moralo sodišče takoj ustaviti postopek.

Slovenija meni, da mora arbitražno sodišče nadaljevati postopek in izpolniti svoj mandat, kot je določen v arbitražnem sporazumu, so sporočili iz MZZ in dodali, da Slovenija popolnoma zaupa v integriteto, neodvisnost in nepristranskost članov arbitražnega sodišča in postopka.

Škrkova je ponovila, da bo Slovenija izpeljala postopek imenovanja novega arbitra v skladu z roki, ki jih za tak slučaj predvideva arbitražni sporazum. Slovenija je ob tem pozdravila poziv arbitražnega sodišča obema stranema, da se vzdržita vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sodišča. "Slovenska stran to pomembno določbo arbitražnega sporazuma popolnoma spoštuje," so v sporočilu zagotovili na MZZ.

Hrvaška bo odstopila od arbitraže

zoran milanović | Avtor: EPA EPA
Hrvaški premier Zoran Milanović je po sestanku s parlamentarnimi strankami pričakovano dejal, da bodo od arbitražnega sporazuma odstopili. O dokončni prekinitvi sporazuma naj bi na izredni seji v sredo oziroma četrtek odločal še sabor.

"Prišlo je do grobega kršenja dogovora, ne more biti drugače kot tako. Ne verjamem, da bi to slabo vplivalo na poslašanje slovensko-hrvaških odnosov, saj smo članica Evropske Unije. Prišlo je do resnega incidenta, moramo ven," je po kratkem sestanku dejal Milanović, ki pričakuje tako soglasno odločitev tudi v saboru, kjer bodo pravno podlago sprejemali z dvotretjinsko večino.  Sklicevali pa naj bi se na dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb.

"Odstop ni mogoč!"

Na trditve slovenskega predsednika vlade Mira Cerarja, ki je dejal, da Hrvaška ne more enostransko odstopiti iz arbitražnega procesa, pa Milanović odgovarja, da lahko in tudi bo.

Da od arbitražnega sporazuma ni mogoče odstopiti, naj bi bo besedah Cerarja, ugotovilo že arbitražno sodišče v Haagu, ko je sporočilo, da se bo arbitražni proces nadaljeval. Nekako tako gre tudi razumeti današnjo izjavo tiskovne predstavnice Evropske komisije, ki je izpostavila, da pričakujejo, da se bosta stranki dogovorjenega sporazuma držali in pričakujejo razsodbo arbitražnega sodišča. Komisija pri arbitraži sicer nima nobene formalne vloge.

Arbitražni sporazum, ki sta ga državi podpisali sicer ne določa, ali je mogoče oziroma na kakšen način bi bilo mogoče sporazum prekiniti, sodišču nalaga le upoštevanje "mednarodnega prava, pravičnost in načelo dobrososedskih odnosov za dosego poštene in pravične odločitve, upoštevajoč vse relevantne okoliščine".

Naši iščejo arbitra

slovenija 13.04.11, Ernest Petric, Predsednik Ustavnega sodisca, Novinarska konf | Avtor: Anze Petkovsek  Ernest Petrič Anze Petkovsek Ernest Petrič
Po petkovem sestanku pri predsedniku vlade Cerarju glede arbitraže, kjer so se odoločili za skrajšanje postopkov pri imenovanju arbitra, so poslanske skupine že danes Cerarju predlagale morebitne kandidate. Vlada pa bo člana nato imenovala že v dnevu ali dveh.

Kot možna kandidata za novega slovenskega arbitra se sicer omenjata ustavni sodnik in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič ter pravnik in diplomat Borut Bohte.

Stranke SDS, NSi, ZL in Zaab so sicer sporočile, da svojega kandidata ne bodo predlagale.

Janša: Če ne bo plačila, tudi arbitražnega sodišča ne bo

Med tem ko, vladi Slovenije in Hrvaške vztrajata vsaka pri svoji strani, pa je vodja SDS Janez Janša obe strani pozval k sestanku. Kritik in pozivov k odstopu pa je bil s strani slovenske opozicije deležen tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je danes možnost odstopa sicer zavrnil. 

 

 Janša je v današnji izjavi za javnost tudi povedal, da ma odstop Hrvaške od arbitraže zelo resne posledice, glede na to, "da je odstop v pravnem smislu vprašljiv". Nadaljeval pa je, da "to arbitražno sodišče, ki sta ga ustanovili in ga plačujete dve državi. Če pa tega plačila ne bo, tudi arbitri ne bodo več delovali. Namesto, da bi se približali rešitvi, pa bomo stopili dva koraka nazaj in spet lahko pričakujemo različne spore".

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 31
  • mph 11:01 28.julij 2015.

    Ker jim je sedaj pač ustrezalo objavit. :-) Škoda samo, ker so naši prisluškovalci tako šlampasti, da niso njihovih dogovorov pod mizo posneli.

  • GERE 22:44 27.julij 2015.

    Nič sekirat. Hrvati bi v vsakem primeru odstopili od sporazuma, če jim karkoli ne bi bilo po godu.Zapravli smo mi kredibilnost in državnost (se ve kdo je kriv) leta 91, ko so hrvati postavljali "začasne" mejne prehode na Slovenskem ozemlju!!!

  • h3o 22:08 27.julij 2015.

    iz arbitražnega sporazuma je nastal arbitražni NEsporazum!