Slovenija
11 ogledov

"Edino pametno, da se razpustijo"

Državljanska lista Anže Petkovšek
Analitiki o morebitni samorazpustitvi Državljanske liste. Makarovič: Ukinitev je dokaz, da so vsi akterji obupali nad stranko. Zorko: "Edino pametno."

"Edino pametno, da storijo, je to, da se po rezultatih zadnjih volitvah razpustijo,“ meni analitik Andraž Zorko iz Valicona. Z njim se strinja politični analitik Matej Makarovič: "Ukinitev stranke je glede na njeno situacijo elegantna in čista rešitev, predvsem pa dokaz, da so vsi akterji nad njo obupali. Polom te stranke je še najbolj posledica dejstva, da ji ni uspel prehod, ki ga je obljubljala sprememba imena pred časom."

Članstvo Državljanske liste odloča o "nadaljnji prihodnosti stranke“.Po treh letih delovanja obstaja velika možnost, da se bo stranka kot prva v Sloveniji samoukinila. Temu je naklonjen vrh stranke, vzrok pa je neuspeh na parlamentarnih volitvah, ko so zbrali le 0,6 odstotka podpore.

Udeležba tako minimalna kot rezultat na volitvah

Na kongresu se je po poročanju STA od okoli 750 članov stranke zbralo le nekaj deset članov. „Smo neparlamentarna stranka, niti evra ne dobimo iz državnega proračuna, zato ne vem, zakaj smo zanimivi,“ je ob prihodu na kongres dejal podpredsednik DL Rihard Braniselj, drugih izjav pred začetkom niso dajali. 

Nevarnost ene osebe

Makarovič vzrok za propad DL vidi v tem, da iz stranke, ki se je imenovala po konkretnem človeku (v izhodišču so bili Državljanska lista Gregorja Viranta, op. p.) ni uspelo postati resnično  "državljanska" stranka, "temveč je pri svojih ključnih potezah ostala talec tega enega konkretnega človeka". V kratkem sicer ukinitve še kakšne stranke ne pričakuje, meni pa, da so stranke, ki so že v izhodišču vezane na eno samo konkretno osebnost bolj ranljive in imajo manj perspektive za prihodnost.

Tudi Zorko meni, da pri strankah, ki so nastale tik pred volitvami, ne gre za stranke, ampak dejansko za projekte. Opozarja, da bi se lahko kaj podobnega zgodilo tudi stranki sedanjega premierja Mira Cerarja. "Ljudje, ki so šli na volitve, so podprli Cerarja, ker so želeli nekaj
novega. Vendar gre za človeka, ki nima podpore, ker je ne more imeti. Ker ima stranko, projekt, ki je nastal tik pred volitvami. Če ne bo Cerar dosegel kaj čudežnega, lahko dejansko krene po poti Državljanske liste in podobnih projektov vsekakor tudi Cerarjeva stranka. Sprejeti pa bo moral neprijetne ukrepe, ker sicer bo država bankrotirala." pravi Zorko.

Morda pa nas čaka presenečenje

Kot je za STA dejal predsednik stranke DL Bojan Starman, ki se s položaja umika, je stranka zašla v slepo ulico, a ni nujno, da bo tam tudi ostala. Mnenja o ukinitvi pa naj bi bila med članstvom deljena.  Morebiten začetek postopka za prenehanje delovanja stranke morata podpreti vsaj dve tretjini navzočih na kongresu, pri čemer pa se ne uporabljajo določbe glede sklepčnosti. Tudi zaradi tega možnost, da bo stranka nadaljevala politično pot, po mnenju nekaterih v DL, ni tako majhna, še piše STA.

Primorske novice pa ocenjujejo, da bi bilo veliko presenečenje, če bi se na kongresu pojavila ekipa petih ali desetih ljudi, ki bi bila pripravljena prevzeti Državljansko listo.

Ukinitev stranke podpira tudi njen ustanovitelj in prvi predsednik Gregor Virant, ki se je s položaja predsednika stranke odstopil po slabem rezultatu na volitvah v Evropski parlament maja.

Komentarjev 4
  • Avatar roksa
    roksa 19:41 27.november 2014.

    Pozabi dragec, pozabi.SDS je najbolj organizirana stranka in to je še tvoj Golubič priznal toti teden na TV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Ferluci 19:20 27.november 2014.

    Ko boste ovce dojele, da se je rdeči bog preoblekel v oblačila drugih barv, bo že prepozno. In to kljub temu, da je zaukazal: Bodi demokracija! Ovce vedno nasedejo na 'nove obraze', 'lepe mladeniče in mladenke', 'zastonjska kosila'. Ne, tega ...prikaži več ni in ne bo. Tudi Cerarjeva stranka bo slej ko prej samo ena izmed parodij spominov smetišč zgodovine. Da, rdeči bog je vsemogočen!

  • dragec 13:40 27.november 2014.

    Uh, da bi ukinili SSDSS