Slovenija
25 ogledov

Danes prosti le Slovenci

Zastave za prvi maj Saša Despot
Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo tudi 2. maja, ki je prav tako dela prost dan.

Sindikati ob letošnjem prazniku poudarjajo, da je 1. maj velik praznik tudi zaradi razmer, v katerih smo. Opozarjajo, da je nespoštovanje delovne zakonodaje nesprejemljivo, nadzor nad njenim izvajanjem pa nezadosten.

Predsednik republike Borut Pahor se je v četrtek v Bovcu dotaknil tudi mednarodnega praznika dela. Kot poseben problem je izpostavil poglabljanje socialnih razlik in socialno neenakost, ki je po njegovem mnenju najmočnejši sprožilec nemirov. Predsednica vlade Alenka Bratušek pa je na tradicionalnem srečanju ob prazniku dela na Javorovici nad Šentjernejem v četrtek poudarila, da se je treba boriti za Slovenijo solidarnosti in pravičnosti, kar pomeni tudi, da morajo delo dobiti tudi tisti, ki ga nimajo.

Tradicija stara 124 let

Za praznik dela sicer nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov. Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Vendar so sindikati nasprotovali predlogu, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko je 2. maj ostal.

Mednarodni praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA 1. maja 1886, ko je bilo v delavskih protestih ubitih šest protestnikov.

Komentarjev 5
  • jojo15 15:31 02.maj 2014.

    Super igra za krajšanje časa.Samo 30% igralcev lahko preseže mejo 100 metrov na smučarski skakalnici. Vašemu prijatelju je že uspelo. Lahko tudi vam?Pojdite skakat na:http://s1.skijumpmania.com/r35693

  • ennanova 14:11 02.maj 2014.

    Obtožujem!Politiki namreč niso opravili vloge, politiki so izgubili vizije, če so jih sploh imeli, politiki ne cenijo znanja, kajti od njih pričakujemo, da bodo vodili državo, saj se ta ne more voditi sama; ne pričakujemo, da se bo znanje ...prikaži več samo sprehajalo po svetu in se uveljavljalo, prav tako ne mislimo, da se bo država razvijala zaradi gibanja Lune, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1598-obtozujem

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:34 02.maj 2014.

    To je totalno zavajanje ane. Pa kaj pol če nima noben drug na ta dan prost delovni dan. Pa kaj pol? Sej mamo lahk tud mal svoje identitete ane? Ni treba da smo klon ostalih.Kot drugo pa imajo ...prikaži več veliko bolj uspešne države več prostih delovnih dni. Pa grem stavt da tm noben časopis ne jamra da majo praznik na dan ko drugi nimajo.ssSej jz sm za vi kr ukinte vse praznike pa vikende tud kr ukinte. Se bo folk vsaj enkrat zares uprl. Ne pa da neki mučkate.