Slovenija
55 ogledov

Porazna udeležba na referendumu

referendum, glasovanje
1/9
Anže Petkovšek
Referenduma se je do 16. ure udeležilo slabih 20 odstotkov volivcev, kar je izredno malo v primerjavi s preteklimi referendumi. 94 prijav domnevnih kršitev volilnega molka.

Do 16. ure se je referenduma  udeležilo 19,91 odstotka volivcev. Na referendumu volivke in volivci odločajo, ali naj se uveljavi družinski zakonik, ki ga je državni zbor sprejel 16. junija lani.

V primerjavi z dosedanjimi referendumi, je volilna udeležba nizka, saj so se v preteklosti ob 16. uri številke vrtele okrog slabih 27 odstotkov.

Najvišja udeležba je bila do zdaj v volilni enoti Ljubljana Center, skoraj 27%. Tukaj potekajo tudi županske volitve. Najslabša udeležba je v Mariboru, slabih 16%.

94 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Inšpektorat za notranje zadeve je od petka opolnoči, ko je začel veljati volilni molk, pa do 16. ure danes prejel že 94 prijav domnevnih kršitev volilnega molka.

Na ministrstvu sicer vse prijave, tako glede referenduma kot županskih volitev, vodijo pod eno evidenco, ker se nekatere prekrivajo, so povedali. Največ prijav se sicer nanaša na objave na spletu.

Prvi in drugi krog nadomestnih županskih volitev

V mestnih občinah Ljubljana in Slovenj Gradec ter še štirih občinah - Krško, Duplek, Bovec in Destrnik - potekajo tudi nadomestne županske volitve.

V vseh občinah z izjemo Ljubljane v drugem krogu odločajo med dvema kandidatoma, ki sta v prvem krogu 11. marca dobila največ glasov. V prestolnici je danes prvi krog, volivke in volivci bodo lahko izbirajo med osmimi kandidati.

Nadomestne županske volitve v omenjenih šestih občinah so potrebne, ker so bili dosedanji župani na predčasnih parlamentarnih volitvah decembra lani izvoljeni za poslance in so se zaradi uveljavitve nezdružljivosti županske in poslanske funkcije morali posloviti od županovanja. Skupno je med poslance odšlo 11 županov, v petih občinah pa so njihove naslednike že izvolili pred dvema tednoma.

Opomba uredništva: Zaradi volilnega molka je možnost komentiranja izklopljena.