Slovenija
20 ogledov

Danes za eno uro ugasnite luči

ljubljana Žurnal24 main
Ura za Zemljo. Pri največjem okoljskem projektu na svetu bo sodelovala tudi večina slovenskih mest.

“Na zatemnjenem Ljubljanskem gradu bomo opazovali zvezde, sprehajali se bomo po zatemnjenih Plečnikovih arkadah Ljubljanske tržnice, v temi bodo Plečnikove Žale, luči pa bodo ugasnila tudi nekatera javna podjetja,” sporočajo z ljubljanske mestne občine.

Projektu ozaveščanja o problematiki onesnaževanja okolja s svetlobo in pomenu varčne rabe energije se bodo pridružila tudi številna druga slovenska mesta.

Tudi svetloba onesnažuje

Prevelika količina umetne svetlobe vpliva na življenje na Zemlji, ki se je razvilo prav v naravnem ritmu menjavanja dneva in noči, opozarjajo okoljevarstveniki, ki želijo spomniti tudi na negativne učinke, ki jih pretirano osvetljevanje prinaša.

Bom, če boš ti

Letos so za dogodek izbrali slogan Izzovimo svet, da rešimo planet. Posameznike in organizacije pozivajo, naj se zavežejo skrbi za planet ne le za eno uro, temveč tudi v 
prihodnje.

V dogodku je lani sodelovalo več kot 150 držav, letos pa se pobudi pridružujejo tudi Palestina, Tunizija, Surinam in Ruanda. Prvič bodo v skladu z ukazom ruskega predsednika Vladimirja Putina ugasnili luči tudi v moskovskem Kremlju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.