Slovenija
33 ogledov

Mačku 10 let zapora

Sojenje Branku Mačku Gregor Katič
Celjsko sodišče je izreklo sodbo Branku Mačku, ki je leta 2009 v močno vinjenem stanju povzročil prometno nesrečo na avtocesti pri Arji vasi, v kateri so umrli trije mladi ljudje. Dobil je deset let zapora.

Branko Maček je bil obsojen na deset let zapora. Plačati bo moral tudi vse stroške sojenja, pet let bo tudi brez vozniškega dovoljenja, je odločila sodnica Marjana Topolovec Dolinšek. To pomeni, da mora Maček, ko pride iz zapora, ponovno opraviti vozniški izpit, vendar ga bo prejel šele pet let po opravljenem izpitu.

Mačka na sodišče ni bilo, kar je napovedal že včeraj. Takrat je dejal tudi, da mu je za nesrečo iskreno žal in da dogodek obžaluje.

Sodnica se je za izrek milejše kazni odločila, ker Maček doslej ni bil kaznovan, voznik je 28 let in v tem času ni imel prometnih prekrškov, med sodnim postopkom pa se je staršem umrlih otrok po mnenju sodnice le opravičil, čeprav starši opravičila ne sprejemajo.

Tožilstvo in obramba napovedala pritožbo

Tožilec Ivan Žaberl je sicer zanj zahteval najvišjo možno kazen za predrzno vožnjo – 12 let zapora. Meni, da sodnica ne bi smela upoštevati olajševalnih okoliščin, zato se bo na razsodbo pritožil.

Pritožbo napoveduje tudi Mačkov zagovornik  Damir Ivančič. Pravi, da ni šlo za predrzno vožnjo z naklepom, kot je razsodila sodnica, ampak za predrzno vožnjo iz malomarnosti, za katero je predvidena osemletna zaporna kazen.

V nesreči so umrli voznik Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, medtem ko je bila Jerneja Rošer hudo poškodovana.

Komentarjev 8
  • dd 15:47 21.junij 2012.

    Prava sramota. Gospodu Mačku, ki je pijan ponesreči povzročil nesrečo in smrti=10 let. Zdravnikom, ki zavestno in zanalašč in iz oholosti ne pomagajo in pacienti umrejo, pa nekakšne usmiljene simbolične kazni. Fuj.

  • literca 12:36 20.junij 2012.

    Ne govori neumnosti....preberi si malo njihove zakone...pri njih je nož, avto, motor, tretiran kot smrtonosno orožje ki je bilo uporabljeno, če je storilec pijan ali pod vplivom substanc.Nekdo ki je pijan se je usedel v avto, to je orožje, ki ...prikaži več ga je uporabil -vozil za umor nekoga drugega.Popolnoma enako kot če bi koga stihno z nožema li ustrelil z pištolo...varščina ni možna v takih primerih. Obsojeno pa so naklepnega umora in ne samo umora ali uboja iz malomarnosti.

  • 1111 10:39 20.junij 2012.

    ...žalostno, ampak res !