Avto
59 ogledov

Avtoceste do devetkrat bolj varne od navadnih cest

Žurnal24 main
Letos je na slovenskih avtocestah in hitrih cestah umrlo osem oseb, kar je dve manj kot v enakem obdobju lani. Pri Darsu zagotavljajo, da se prometna varnost ne poslabšuje.

Pri Darsu poudarjajo, da se najhujše nesreče zgodijo predvsem zaradi napak voznikov. Poleg vlaganj v infrastrukturo skuša Dars izboljšati varnost tudi s preventivnimi akcijami.

Avtoceste po nekaterih izračunih ostajajo med sedemkrat do devetkrat bolj varne kot ceste nižjih kategorij, je na novinarski konferenci poudaril vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti pri Družbi za avtoceste v RS (Dars) Ulrich Zorin. Pojasnil je, da bo Dars letos neposredno za povečanje varnosti namenil 3,6 milijona evrov.

Polovica vsega cestnega prometa na avtocestah in hitrih cestah

Velik del pozornosti bo namenil zamenjavi dotrajanih varnostnih ograj z novimi, ki bodo zagotovile bistveno manjšo možnost preboja vozil.

Dars upravlja s 612 kilometri avtocest in hitrih cest, na njih pa se odvija polovica vsega cestnega prometa v državi. Za avtocestni sistem je po Zorinovih besedah predvidena celovita obdelava podatkov o nesrečah in analiza vzrokov zanje.

Tudi letos bo Dars izvedel akcijo Reši življenje, ki je namenjena osveščanju o pravilnem razvrščanju na avtocesti. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v nesreči, vozniki omogočijo hitrejši dostop reševalnih in drugih intervencijskih vozil do ponesrečencev, kar poveča možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov.

Pravilno se umaknite reševalcem

Vedno ko pride na avtocesti do zastoja, ne le v primeru nesreč, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, je ponovno poudaril Zorin. Enako velja tudi za promet v predorih. Dodal je, da se osveščenost voznikov o pravilnem ravnanju v takšni situaciji izboljšuje, še vedno pa je ni dovolj.

Prometno varnost na avtocestah in hitrih cestah se Dars trudi povečati tudi z rednimi vzdrževalnimi deli, obnovitvenimi deli ter z novogradnjo odsekov in nameščanjem novih sistemov, za kar vsako leto nameni več deset milijonov evrov, je spomnil Zorin. Dodal je, da je končni cilj njihovih prizadevanj na področju prometne varnosti avtoceste brez smrtnih žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.