Slovenija
96 ogledov

Dars bo zaradi samomorov zaščitil odstavne niše

Nesreča v predoru Dekani
1/3
GB Koper
Zaradi samomorov v avtocestnih predorih bo Dars odstavne niše zavaroval z naletnimi blazinami ali jeklenimi varnostnimi ograjami. Dela bi lahko bila končana še letos.

"Študija je pokazala, da je večina odstavnih niš lahko opremljena z naletno blazino. Ta bo dolga štiri metre. Tam, kjer zaradi fizičnih preprek, kot so jaški in podobno, to ne bo mogoče, pa bomo postavili poševno jekleno varnostno ograjo, ki bodo dolga osem metrov," je potrdil tiskovni predstavnik Darsa Marjan Kolar.

Študijo je opravila Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani. Po njihovih izsledih bo kljub tej zaščiti ustavljanje vozil na odstavnih nišah še vedno varno, bodo pa posledice nesreč manjše.

Kot trdi Kolar, je zaščita najbolj učinkovita v primerih, ko se vozilo zaradi nepazljivosti zaleti v odstavno nišo. Takrat voznik praviloma zavira in je pripet. Manj učinkovite pa so, ko ljudje skušajo storiti samomor in pred trkom pospešijo hitrost, hkrati pa niso pripeti. V teh primerih tudi blazine in ograje ne morejo vedno preprečiti smrtnih žrtev.

Zaščita še letos

Raziskava sicer še ni povsem končana, saj preverjajo še učinkovitost zaščite za avtobuse, kar je Dars naročil naknadno. Bo pa javni razpis za opremo odstavnih niš dokončno pripravljen v naslednjih tednih in bodo, če ne bo prišlo do nepričakovanih pritožb, dela stekla jeseni, trdi Kolar.

Z naletnimi blazinami in jeklenimi varnostnimi ograjami bo predvidoma do konca leta Dars opremil vse predore v Sloveniji. To je sicer le prva faza. V drugi fazi, ki naj bi bila končana prihodnje leto, pa bodo vse odstavne niše opremili tudi z LED-diodami in belimi debeloslojnimi črtami, ki vozilo, ko voznik zapelje čeznje, zatresejo.

Komentarjev 7
  • zdrej 11:30 23.avgust 2012.

    Problem so nehoteni trki, oz tudi sami samomori. Če bo verjetnost preživetja večja, se bo to nehalo. Strinjam se, da je boljše, da fenta samega sebe, če se že hoče, ne pa da še koga zraven potegne.

  • zdrej 11:26 23.avgust 2012.

    Hecno se mi zdi, da se kao zaradi teh vzrokov ljudje zaletavajo samo v odstavne niše, v sam zid pa skoraj nič. Čudno!!??

  • atzz 17:13 22.avgust 2012.

    Debil, in vse smrtne žrtve na cestah so po tvoje samomorilci? In avtomatsko vsi, ki gredo v odstavno nišo, so samomorilci? Najbrž si kak sfaliran gradbeni tehnik, ki se čuti prizadetega ob teh navedbah. In neverjetni poznavalec psihe slovenskih voznikov, ...prikaži več ki se zabijajo v tunele. Idiot.