Avto
822 ogledov

Dars: prenos vinjete ni dovoljen

dars vinjete nadzor avtoceste Saša Despot
V družbi Dars so zasledili oglase nekaterih mehaničnih delavnic, ki strankam ob zamenjavi vetrobranskega stekla ponujajo tudi prenos vinjete s poškodovanega na novo steklo. Dars opozarja: vinjet ni dovoljeno prenašati z vozila na vozilo.

Vinjete so izdelane tako, da se pri premeščanju uničijo ali poškodujejo, pravijo na Darsu. V delavnicah namreč vinjete odstranjujejo tako, da jih segrevajo, vendar se vinjete lahko uničijo tudi pri takem načinu prenosa. "V tem primeru delavnice obljubljajo, da uporabniki tako vinjeto lahko zamenjajo na Darsu. To je neresnična informacija," opozarjajo na Darsu.

Vinjete spremenijo fizikalne lastnosti

S segrevanjem vinjet se spremenijo njihove fizikalne lastnosti, zato lahko naknadno odstopijo od stekla, posebno v poletnih mesecih, ko so vetrobranska stekla izpostavljena močnemu soncu in visokim temperaturam. Vsi taki uporabniki pa bodo v primeru cestninskega nadzora obravnavani kot kršitelji.

V primeru, da se vinjeta uniči pri poizkusu prenosa, Dars uporabnikom nadomestnih vinjet ne bo izdal, kakor to obljubljajo nekatere mehanične delavnice, saj so bili na teh vinjetah opravljeni nedovoljeni posegi.

Kazen tristo evrov

Če nadzorniki pri cestninskem nadzoru ugotovijo, da je bila vinjeta na vetrobranskem steklu premeščena ali da je bila njena originalna lepilna površina prirejena, se cestninskega zavezanca obravnava kot kršitelja, za kar je določena globa v višini 300 evrov.

In kdaj imamo pravico do nove vinjete

Na Darsu pravijo, da imajo uporabniki vinjet v skladu z Uredbo o cestninskih cestah in cestnini pravico do brezplačne nadomestne vinjete oziroma povračila denarja v primeru nakupa nadomestne vinjete v naslednjih primerih:

  • pri zamenjavi poškodovanega vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa,
  • pri garancijski zamenjavi vozila, dela motornega kolesa ali vetrobranskega stekla ter
  • v primeru oddaje vozila v razgradnjo (na enem od koncesijsko določenih odjemnih mest).
Komentarjev 6
  • franke 10:46 18.julij 2013.

    PA MI NISMO S HRUŠKE PADLI.

  • vest 09:35 21.april 2013.

    Ko ti jih bo pa taisti klinac krepko naložil nazaj se boš pa z odvetnikom pridušal na svoje ustavne pravice. Udarec se lahko vrne.

  • Žurnalček 18:39 23.marec 2013.

    Če odjaviš vozilo iz prometa , moraš tudi dobiti povrnjeno razliko. Če dobiš nazaj cestnino in zavarovalnino , moraš dobiti nazaj tudi vinjeto !