Avto
64 ogledov

Številna reševanja vozil z letnimi pnevmatikami, ki jih Dars ni oglobil

Sneg Profimedias
V sredo, ko je številne voznike presenetil sneg, so pri AMZS naredili okoli 150 intervencij. Samo na vrhniškem klancu so morali iz težav rešiti 50 voznikov. Če boste zaradi nepravilne opreme vozila ovirali promet, vam lahko Dars izda denarno globo do 500 evrov, a se tovrstne prakse v sredo niso posluževali, čeprav so vozila iz snega reševali enega za drugim.

Pri AMZS svojim članov reševanja iz tovrstnih zagat sicer ne zaračunavajo, so pa imeli njihovi dežurni "reševalci" v sredo obilico dela z vozniki, ki so obtičali v snegu. Od 150 intervencijah je bilo na vrhniškem klancu 50 posredovanj, ko so morali vozilom pomagati pri speljevanu, oziroma izvleki zaradi vozil obutih v letne pnevmatike. 

"Če izvzamemo intervencije na vrhinškem klancu, je bila približno polovica običajnih intervencij zaradi okvar vozil, četrtina pomoči na cesti (vžig vozila, zaklenjeni ključi, dostava goriva …), četrtina pa je bilo nesreč (podatkov o vzrokih nesreč nimamo)," so za zurnal24.si pojasnili na AMZS, kjer so še pojasnili, da so imeli v sredo za polovico več intervencij, kot sicer.

Dars številnim pogledal "skozi prste"

Darsovo reševanje tovornjakov stane najmanj 500 evrov, a denarnih glob v sredo ni bilo. V skrajnem primeru mora za odstranitev vozila iz snega poskrbeti Dars, stroški reševanja pa bremenijo voznika, ki ni imel ustrezno opremljenega vozila. Če ne boste upoštevali prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet, boste oglobljeni s 300 evri, če boste zaradi vsega naštetega ovirali promet, pa boste plačali 500 evrov in dobili še pet kazenskih točk, velevajo pravila. 

S točnimi podatki, koliko vozil so delavci reševali, na Darsu trenutno še ne razpolagajo. "Na odseku od Vrhnike do Logatca je bila strnjena kolona vozila katera vozila je bilo potrebno, enega za drugim, odstraniti iz voznega in prehitevalnega pasu. Res je, izvleka vozil v primeru zdrsa na cestišču (mišljeno za tovorna vozila) znaša še vedno začetna cena 500 eur/uro in vsaka nadaljnja ura dodatnih 250 eur/uro. Globe s strani Darsa niso bile izrečene," so pojasnili.

Na Darsu še opozarjajo, da je v snegu dovoljena vožnja le z zimskimi pnevmatikami ali letnimi pnevmatikami z ustreznimi snežnimi verigami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.