Slovenija
57 ogledov

Davčne neznanke zadnji hip

ljubljana 25.03.10, celovski dvori, novo naselje, zakljucna dela, foto: anze pet Anže Petkovšek
Davek na nepremičnine. Rok za prijavo najema se izteka, finančno ministrstvo pa ne pove, kakšna najemnina bo znižala davek.

Kdor stanovanje za nižjo najemnino oddaja sorodniku, se mu lahko zgodi, da ga bo poleg dohodnine na najemnino udaril še trikrat višji nepremičninski davek.

Še 12 dni do izteka roka

Zakon namreč določa, da je nepremičnina rezidenčna (torej nižje obdavčena), če je v njej v preteklem letu najmanj pol leta evidentirano oddajanje na prostem trgu. Kaj natančno to pomeni, pa na ministrstvu za finance še ne morejo povedati. "Za zdaj predpisa, ki bi oblikoval ta merila, ni, se pa načrtuje, da se bodo primerne rešitve uredile v noveli zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki se že pripravlja," pojasnujejo.

Zadeva je toliko bolj nerodna, ker se že naslednjo nedeljo, 15. decembra, izteče rok, do katerega je treba geodetski upravi (Gurs) prijaviti vse najemne posle in tudi višino najemnine.

Krasen nasvet ministrstva

Dokler ne bo predpisa, ki bo določil, kaj je za potrebe davka na nepremičnine primerna tržna najemnina, na ministrstvu za finance svetujejo, naj si ljudje v evidenci trga nepremičnin ogledajo podatke o tržnih najemninah za primerljive nepremičnine v istem kraju. Toda teh podatkov na Gursovih spletnih straneh sploh ni.

Prvo obdelavo podatkov načrtujejo šele januarja, prve javne objave podatkov o najemninah pa bodo šele leta 2015, ko se bo vzpostavila določena časovna vrsta podatkov.

Kup sivih con

Na ministrstvu tudi še ne vedo, kako bo v primeru, ko se oddaja 50 kvadratnih metrov v 100 kvadratnih metrov veliki hiši (v obrazec za poročanje se namreč vnese površina, ki je oddana v najem): se bo v tem primeru za celotno hišo plačal rezidenčni ali nerezidenčni davek ali pa se bo za pol hiše plačal davek kot za rezidenčno, za pol pa kot za nerezidenčno.

Prav tako ni odgovora na vprašanje, kaj bo v primeru, če bo najemnina 30 odstotkov nižja od tržne: se bo le za 30 odstotkov vrednosti stanovanja obračunal višji davek ali pa bo celotna vrednost stanovanja obdavčena kot nerezidenčna.

Komentarjev 1
  • dragec 07:43 03.december 2013.

    PROBLEM JE V NEUSPEŠNI DAVČNI REFORMI (DAVČNI POLITIKI) - ODGOVOREN JE MINISTER - ODSTOP!!!!!