Slovenija
21 ogledov

Davek na nepremičnine že drugo leto

denar Shutterstock
Do prve odmere davka na nepremičnine naj bi prišlo v letu 2016 ali leto pozneje.

Predlog celovitega načrta projektov na davčnem področju, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu in ga je vlada danes objavila na svojih spletnih straneh, vsebuje spremembe vrste davčnih zakonov, vse s ciljem prestrukturiranja bremena javnih dajatev v smeri povečanja konkurenčnosti gospodarstva.

Kot je zapisano v dokumentu, se je vlada zavezala, da se dosedanje stopnje davkov, taks, prispevkov in drugih javnofinančnih dajatev v letih 2015 in 2016 ne bodo povečevale, niti se ne bodo uvajale nove oblike javnofinančnih obremenitev gospodarstva.

Od nepremičnin bi dražva pobrala več

Izjema je le davek na nepremičnine, ki bo nadomestil dosedanje tri dajatve na tem področju, v splošnem pa se skupna obremenitev lastnikov nepremičnin ne bo povečevala. Kljub temu pa naj bi bil finančni izplen višji, kar naj bi dosegli z večjim zajemom nepremičnin v obdavčitev ter izboljšanjem in posodobitvijo podatkov o vrednosti nepremičnin.

Do prve odmere davka na nepremičnine naj bi po teh načrtih prišlo v letu 2016, dokument pa dopušča tudi možnost, da bi se to zgodilo leto pozneje.

Najprej izboljšanje vrednotenja nepremičnine

Pred tem bo treba poleg novega zakona o davku na nepremičnine pripraviti tudi novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, nov zakon o evidentiranju nepremičnin ter novelo zakona o financiranju občin kot tudi akcijski načrt za prenovo sistema obdavčitve nepremičnega premoženja in izboljšave vrednotenja nepremičnin.

Komentarjev 7
  • Zoran Jovanovic 14:16 05.maj 2015.

    Najprej vpišite nepremičnine v zemljiško knjigo, potem pa jih obdavčite. banda javno-upravna!! več kot 300.000 nepremičnin v Sloveniji še ni vpisanih, pa to govorim o tistih, kjer je vse čisto (ne tiste s tomačeva in podobne...). Ampak zemljišče in davek ...prikaži več od oddajanja nepremičnine mi pa zna država pobrati. ko pa vprašaš kaj se dogaja z vpisom, ja letos načrtujemo - in tako že 15 let.

  • Avatar praufo
    praufo 12:29 05.maj 2015.

    Zakaj sploh obdavčiti nekaj kar poseduješ ? V starem dobrem fevdalizmu so pobirali desetino. Ampak od česa ? Od pridelkov. Vsako leto so zrasli novi pridelki, žito, sadje, žival je bila večja in šla v zakol. Les ... recimo. Se ...prikaži več pravi je nastala neka dodana vrednost, ki je šla v nek namen. Če je šlo recimo nek pameten namen, hvala bogu, Verjetno so tudi takrat potrebovali infrastrukturo in podobne stvari. In še nekaj ni za pozabit. Graščaki so bili bogati toliko kot so imeli bogate kmete. Torej so že takrat lahko razmišljali o investiranju in še kaj. Obdavčitev nepremičnin je po mojem največja bedarija kar obstaja in ni in nikoli ne bo prinesla gospodarskega plusa kjer koli. Vsaka nepremičnina pobira denar, je velik strošek. Kar se pa tiče najemodajalcev, je pa druga zgodba. Dajem prostor v najem in plačam davek. Davek se mora plačat vedno od transakcije.

  • h3o 10:57 05.maj 2015.

    sem rekel, da ko bodo prodali podjetja, so na vrsti naše bajte.. še pomnite, tovariši? Mislim, da bo potrebno nekoč politikom (nekaj 10 kravatarjem) povedati, naj se ne igrajo z narodom! Morda bodo začeli razmišljati drugače, čas bi že ...prikaži več bil glede na plače, ki jo prejemajo