Slovenija
67 ogledov

Davek za cono, ki je ni

slovenija 20.01.14. Dolenjska, Dolenje Mokro Polje, Janez Selak in Janez Penca, Jerca Božič Kranjec
Zazidljivo. Lastniki gozdov in travnikov s strahom čakajo izračun davka.

Lastniki parcel na Mokrem Polju, kjer so zdaj gozd in nekaj travnikov, a je tam po občinskem prostorskem načrtu (OPN) predvidena obrtno-industrijska cona, bijejo plat zvona v strahu pred davkom, ki naj bi jih udaril po žepu.


Za hektar gozda naj bi, če bo davek izračunan po namenski rabi kot za zemljišča za gradnjo stavb, lastnik na leto plačal 750 evrov. Če bo izračunan po dejanski rabi, torej za gozd, pa desetkrat manj.

Ne bodo zmogli

"Imam dve parceli, skupno ocenjeni na 160.000 evrov. Če bi ju kdo kupil za pol cene, ju takoj prodam, saj s temi nekaj evri pokojnine tolikšnega davka ne bom mogel plačati," pravi Janez Penca.

Na Geodetski upravi RS (Gurs) pravijo, da je vse odvisno od tega, kakšne podatke jim je posredovala občina. "Če občina namenske rabe ni posredovala, se uporabi dejanska raba," pojasnjujejo na Gursu. Kot zagotavlja Stane Galič, direktor občinske uprave, so na Gurs posredovali dejansko rabo teh zemljišč, torej gozd in travnik.

"Cone ne bo nikoli"

Na Gursu dodajajo, da bodo nižjo davčno stopnjo izračunali tudi, če občina spremeni OPN. Franc Šinkovec in Janez Selak, prav tako lastnika zemljišč na omenjenem območju, sta prepričana, da na Mokrem Polju nikoli ne bo obrtno-industrijske cone, saj potrebam povsem zadostuje obstoječa neposredno ob Šentjerneju.

Sprememba OPN bi trajala približno dve leti, zanjo pa se bodo, kot pravi Galič, odločili, če bo za večina lastnikov zemljišč. O tem pa na občini, kot dodaja, glede na razmere ne dvomijo, zato so v letošnjem proračunu že predvideli potrebnih 20.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.