Slovenija
82 ogledov

DDV na tampone in vložke ne bo nižji

tamponi Shutterstock
Vlada ne podpira znižanja DDV za tampone, vložke in menstrualne skodelice. Nasprotno, ocenjuje, da je izdelkov z nižjim DDV že tako preveč in bi morali seznam le teh še skrčiti, na pa razširiti.

 

Skupina poslank in poslancev s prvopodpianim Matejem T. Vatovcem je 22. marca predlagala spremembo zakona o davku na dodano vrednost, po kateri bi uvedli nižjo, 9,5 odstotno stopnjo DDV za damske vložke, tampone ter podobne izdelke ter menstrualne skodelice, za katere se po trenutni ureditvi plačuje višji, 22-odstotni DDV. 

Vlada predogu zakona nasprotuje, kar utemeljuje z nujnostjo nadaljevanja strukturnih reform za zagotovitev ugodnejših makroekonomskih pogojev Slovenije po globalni finančni krizi. 

Spodbija strukturne ukrepe

"Ključne usmeritve ekonomske politike v letih 2016 - 2017 ostajajo še naprej nespremenjene, torej spodbujanje gospodarske rasti in javnofinančna konsolidacija s postopnim zniževanjem deleža dolga sektorja države," je sporočila po današnji seji vlade. 

Dodatno znižanje stopnje DDV za predlagane izdelke po oceni vlade ne sledi zastavljenim ciljem po zagotovitvi učinkovitega davčnega sistema, s čimbolj primerno strukturo dajatev in omejeno uporabo davčnih olajšav (potroškov).

Seznam izdelkov z nižjim DDV se bo krčil

"Slednji, tudi po ugotovitvah OECD, zmanjšujejo učinkovitost davčnega sistema, njegovo uspešnost, poštenost in enostavnost," ocenjujejo na vladi. "Slovenija bi morala skrčiti seznam dobav blaga in storitev, za katere se uporablja nižja stopnja DDV, saj se le ta uporablja za zelo širok izbor blaga in storitev."

Predlagano znižanje DDV bi poleg tega prispevalo k določenemu znižanju javnofinančnih prihodkov. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • Vesna Dolšak 00:20 22.april 2016.

    Briti se ni nujno, tamponi in vložki se pa uporabljajo redno in so nujno potrebni. Tudi DDV za kondome se naj zniža, takoj podpišem. Pa zarad mene tudi na brivnike, peno za britje in ostali pribor. :)

  • dragec 10:00 21.april 2016.

    država KRVAVO potrebuje denar

  • blueone 20:29 20.april 2016.

    Sem zato, da se zniža stopnja ddv za te izdelke...vrne pa se naj denar, ki je šel za dokapitalizacijo državnih bank.