Šport
73 ogledov

De Marchi v svojem stilu do zmage

Alessandro de Marchi EPA
'Kralj pobegov' Alessandro de Marchi (BMC) je imel nepozabno lansko sezono. Dobil je etapo na Vuelti ter tudi nagrado za najbolj borbenega kolesarja na Touru. Letošnjo sezono so zaznamovale poškodbe, po katerih se ni mogel vrniti v pravo formo. Vse to pa bo pozabljeno po 14. etapi Dirke po Španiji, ki jo je dobil v svojem stilu - s pobegom.

Takoj na začetku etape so se začeli vrstiti različni napadi, a tempo glavnine je bil tako visok, da ji ni nihče uspel pobegniti. Šele po 59 kilometrih te najdaljše preizkušnje na letošnji Vuelti se je v ospredju izoblikovala petorica kolesarjev. To so sestavljali Alessandro de Marchi, Salvatore Puccio, Mikael Chérel, Carlos Quintero ter José Joaquin Rojas. Privozili so si prednost, ki se je povzpela tudi nad 10 minut.

15 kilometrov pred ciljem pa je ubežnike pričakal poslednji vzpon, specialne hors kategorije. Dolgo časa ni nihče poizkušal z napadom, štiri kilometre pred ciljem se je opogumil Chérel. Pod vodstvom de Marchija pa ga je četvorka kmalu ujela. Zgodba se je čez kakšen kilometer ponovila. Sledil je napad Puccia, za katerim se je ponovno pognal de Marchi, medtem ko ostali trije niso mogli slediti. Ko pa je de Marchi ujel Puccia, je takoj krenil v napad ter se odpeljal zmagi naproti. Puccio (Sky) je končal na drugem mestu, Rojas (Movistar) pa na tretjem.

"Lanska sezona je bila nepozabna, letošnjo pa bi želel čim prej izbrisati iz spomina. Je pa današnja zmaga lep obliž na vse rane. Nisem si mislil, da mi bo uspelo, bilo je zelo težko. Težko je bilo priti že v beg, kaj šele zmagati. Chérel je dvakrat pogumno napadel, ostali so se samo gledali, tako da sem ga jaz moral loviti. Toda ko sem ga ujel, nisem poizkusil z napadom. Čakal sem. Zdelo se mi je, da so ostali močnejši od mene ter da lahko zmagam le, če ujamem pravi trenutek za napad. Kot kaže, sem našel pravega," je dejal zmagovalec etape.

V ozadju se je bil zanimiv boj med kandidati za skupno zmago. Prvi je napadel vodilni v skupnem seštevku Fabio Aru, kateremu je sprva sledil zgolj Nairo Quintana, kmalu pa so se jima priključili še preostali favoriti. Nato je samostojno napadel prav Quintana, ki je na cilj prikolesaril 6 sekund pred Joaquimom Rodriguezom ter 7 sekund pred Estebanom Chavesom in Arujem.

V vodstvu tako še vedno ostaja Aru (Astana). Rodriguez (Katjuša) je pridobil sekundo ter sedaj zaostaja za 26 sekund. Novih 19 sekund je izgubil Tom Dumoulin (Giant – Alpecin), ki ima po novem zaostanek 49 sekund. Največ mest je pridobil Quintana (Movistar), ki se je odlično vrnil po preboleli bolezni ter težavami s prebavo. Po novem zaseda 9. mesto z zaostankom treh minut.

Dirka po Španiji, 14. etapa:

1. Alessandro De Marchi (Ita/BMC Racing Team) 05:43:12
2. Salvatore Puccio (Ita/Sky) + 0:21
3. Jose Rojas (Špa/Movistar) 0:32
4. Mickael Cherel (Fra/AG2R - La Mondiale 0:38
5. Carlos Quintero (Kol/Team Colombia) 1:00
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:32
7. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 3:38
8. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) 3:39
9. Fabio Aru (Ita/Astana) isti čas
10. Rafal Majka (Pol/Tinkoff-Saxo) 3:44
...
118. Luka Mezgec (Giant-Alpecin) 20:35 

Skupni vrstni red:

1. Fabio Aru (Ita/Astana) 09:20:10
2. Joaquin Rodriguez (Špa/Katjuša) + 0:26
3. Tom Dumoulin (Niz/Giant-Alpecin) 0:49
4. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) 1:29
5. Rafal Majka (Pol/Tinkoff-Saxo) 1:33
6. Mikel Nieve (Špa/Sky) 2:10
7. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 2:11
8. Daniel Moreno (Špa/Katjuša) 2:13
9. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 3:00
10. Romain Sicard (Fra/Europcar) 3:39
...
121. Luka Mezgec (Slo/Giant-Alpecin) 2:06:32

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.