Slovenija
30 ogledov

Dediščini preti beton

slovenija 30.01.14. Dolenjska, Mrseca vas, leseni most cez Krko v snegu, foto: J Jerca Božič Kranjec
Porušili bodo svoj edini tehnični spomenik. Kmetje želijo betonskega.

Lesenega mostu čez reko Krko, edinega tovrstnega v šentjernejski občini, ki je hkrati tudi kulturni spomenik Josefu Resslu – ta je tu preizkušal svoj izum ladijskega vijaka –, morda kmalu ne bo več.

Zapora v nekaj dneh

Na Občino Šentjernej so te dni prejeli odločbo inšpektorja za okolje in prostor, da morajo most zaradi dotrajanosti zapreti, kar se bo, kot napoveduje župan Franc Hudoklin, zgodilo v prihodnjih dneh.

Ko so vaščani izvedeli, da se na občini nagibajo k zgraditvi novega, betonskega mostu, so se organizirali v civilno iniciativo za ohranitev lesenega mostu. "Rušitev kulturne dediščine pomeni nepopravljivo škodo za nadaljnje rodove," pravi Vesna Mrak Šeruga iz civilne iniciative.

Tudi dovoz za Cerod

Hkrati se bojijo tudi težkih tovornjakov, ki bi iz štajerske smeri skozi njihove vasi vozili smeti na Cerod, tako kot zdaj vozijo skozi Maharovec na drugi strani občine. V civilni iniciativi namreč menijo, da občina z betonskim mostom v Mršeči vasi išče zanje alternativno pot.

Župan Hudoklin, ki ugotavlja, da je lesen most moteč predvsem za kmete s težko mehanizacijo, jim je zagotovil, da bodo, če bo most betonski, cesto za težji tovorni promet zaprli. Mogoče pa bi bilo zgraditi, kot je še dejal, tudi lesen most z betonskimi nosilci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.