Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Dejstva o pomladnih alergijah

alergija Profimedias
Vas mučijo pomladanske alergije? Veliko število ljudi ima takšne ali drugačne alergije, največ pa jih je alergičnih na cvetni prah. Preberite si nekaj dejstev o alergijah.

Vsako pomlad se razveselimo cvetoče narave in sončnih dni, a s pomladnimi dnevi, prihajajo tudi zdravstvene težave – predvsem tistih, ki so alergični na različne cvetne prahove. Predstavljamo vam nekaj zanimivosti o alergiji, ki nam ponagaja vsako pomlad.

1. Alergija na cvetni prah zmede organizem, saj ta misli, da ga je napadel virus ali bakterija. Zato se brani na enak način kot v času bolezni.

2. Simtopme alergije na cvetni prah povzročajo histamini, to so snovi v našem telesu, ki se jih povezuje tudi z imunskim sistemom.

3. Še vedno ne poznamo vzroka za nastanek alergij oziroma, zakaj se naše telo burno odzove na določene alergene.

4. Obstajaja tudi genska predispozicija za alergije, zato imajo otroci alergikov veliko več možnosti, da bodo tudi oni imeli alergije.

5. Čeprav obstaja ta predispozicija, pa ni nujno, da bo otrok alergičen na enako stvar kot njegov starš.

6. Alergije je neozdravljiva. Lahko se le zmanjšajo nekateri simptomi, ki se jih zdravi z antihistaminiki.

7. Najboljši način, da se obranimo alergij je, da se izogibamo alergenom. To je sicer malce težje, če ste alergični na trave ali kaj podobnega, ki vas obdaja, kamorkoli greste.

8. Poleg genske predispozicije, alergije povzročajo tudi onesnaženost, paraziti, prevelika občutljivost organizma in psihološki vzroki.

9. Pomladni alergen, cvetni prah, lahko potuje tudi več kilometrov in še vedno škoduje svoji žrtvi. Tako da ni nujno, da brezo, lipo ali karkoli drugega najdete pred vrati vašega doma. Pelod lahko potuje več kilometrov in še vedno škoduje.

10. V pomladnih dneh je v zraku največ alergenov, ko piha rahel veter, saj jim ta pomaga pri "potovanju", najmanj pa jih je ob deževnih dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.