Svet
13 ogledov

Deklica predsedniku: Ne brez družine

Protest proti izgonu Dibranijeve Reuters
Francoski predsednik Hollande, ki je danes ponudil izgnani deklici, da se lahko vrne v Francijo na šolanje, a le sama brez družine, je še prilil olja na ogenj ob škandalu, ob katerem pa vlada vztraja, da so oblasti ukrepale pravilno.

Francoski predsednik Francois Hollande je Leonardi Dibrani ponudil, da se lahko vrne v Francijo in nadaljuje s šolanjem, a sama. "Če bo zaprosila za to in če želi nadaljevati šolanje, jo bomo sprejeli, a le njo," je dejal v izjavi za televizijo.

15-letna Dibranijeva je v odzivu že zatrdila, da sama ne bo šla v Francijo in "ne bo zapustila družine". "Nisem edina, ki mora hoditi v šolo, so tudi moje bratje in sestre," je dejala deklica, ki je bila rojena v Italiji.

"Pravilno postopali, a nerazsodno"

Izgon Dibranijeve in njene družine na Kosovo je bil zakonit, je ugotovila preiskava, katere izsledke je danes objavilo francosko notranje ministrstvo. Kljub temu poročilo navaja, da bi lahko policija, ki je dekle pred deportacijo prijela na šolskem avtobusu, pri ravnanju izkazala boljšo presojo.

Večina kritik je letela na način, kako je policija postopala pri izgonu. 15-letnico so namreč prisilili, da je zapustila avtobus, poln njenih sošolcev, s katerimi je bila na šolskem izletu. Zatem so so jo skupaj z mamo ter petimi brati in sestrami izgnali na Kosovo. Njenega očeta so izgnali že dan prej. Francoska zakonodaja namreč prepoveduje ukrepanje proti mladim, medtem ko so v šoli ali njeni bližini, in kot ugotavlja preiskava, se policija ni zavedala posledic, ko se je odločila posredovati med šolskim izletom.

Čeprav avtobus ni bil blizu šole, pristojne oblasti niso izkazale "potrebne razsodnosti", še ugotavlja preiskava in predlaga spremembo zakona, tako da bi ta prepovedoval tovrstno posredovanje v času pouka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.