Svet
76 ogledov

Delavce pošiljajo na detektor laži

Detektor laži Profimedias
Hrvaški delavci opozorili, da podjetje za preverjanje uporablja poligraf.

Predvčerajšnjim je na Hrvaškem imel novinarsko konferenco Sindikat Istre, Kvarnerja in Dalmacije. Na novinarski konferenci je opozoril, da podjetje Valipile iz Sv. Petra v Šumi pošilja delavce na detektorje laži. “Na vas se obračamo v upanju, da nam boste pomagali v zvezi s situacijo, v kateri smo se znašli," so delavci zapisali v pismu sindikatu. "Delodajalec, podjetje Valipile, je v družbo nekdanjega “Purisa” 16. aprila prinesel detektor laži, to je poligraf, s katerim po našem mnenju protizakonito izvaja zasliševanja delavcev, kar pri delavcih povzroča strah, pritisk, stres ter mobing."

Grozili so jim z odpovedjo delovnega razmerja

Delavcem so sodeč po zapisanem v pismu v primeru, da se niso želele testirati, grozili z odpovedjo delovnega razmerja. Ob tem navajajo osebo, ki je želela testiranje odkloniti, a se je vseeno pod pritiskom odločila zanj in po 2,5 urah z njega vrnila "v solzah in vsa iz sebe".

Predsednik Sindikata Istre, Kvarnera in Dalmacije Bruno Bulić je na konferenci za novinarje v Puli povedal, da se bodo z navedbami iz pisma obrnili na mednarodne institucije.

Na ministrstvu za delo so za poligraf v družbi Valipile izvedeli po obvestilu s strani sindikata. "Zakon o delu uporabe poligrafa za preverjanje lojalnosti delavcev ne dovoljuje, niti se taka možnost ne predvideva," so sporočili z ministrstva, s čimer so se odzvali na trditve nekaterih sindikalistov, da je uporabo poligrafa omogočil nov zakon.

Mediji o uporabi poligrafa že poročali

A ker uporaba poligrafa ni prepovedana, naj bi podjetje uporabo poligrafa opravičevalo s pristankom delavcev. Hrvaški mediji so že pred tem poročali o uporabi detektorja laži v največji hrvaški založniški hiši Profil. Uprava družbe se je za to nevsakdanjo potezo odločila, ker je želela na ta način odkriti lopove med njimi in preprečiti pogoste kraje knjig iz skladišča podjetja. Sodeč po vprašanjih, kot je bilo "Ali bi, če bi imeli priložnost ukrasti knjige iz našega podjetja tako, da vas pri tem ne bi nihče videl, to storili?", so želeli odkrivati tudi "potencialne" tatove. Potem ko je zgodba prišla v javnost, je podjetje preverjanje opustilo.

Komentarjev 3
  • Pepe007 10:26 21.april 2015.

    Odrasel človek, ki pride objokan z nekega pogovora je neka čudna "pi.ka". Sicer se že slišal, da so se tudi pri nas cmerile zaposlene v kakem vrtcu, ko se je za pet minut spremenil delovni čas in niso imele drugih ...prikaži več argumentov kot izsiljevanje z jokom.

  • Papaja Popi 09:07 21.april 2015.

    Kolikor se pustiš, toliko te driblajoNobena služba ni toliko vredna , da bi te maltretirali..

  • kapibara 08:44 21.april 2015.

    To se obeta tudi pri nas... čedalje več SLO-podjetji kupujejo hravtkiĆi..