Slovenija
24 ogledov

Delavci pod hudim stresom

slovenija 28.01.14, ogled gradbisca novih objektov Fakultete za kemijo in kemijs Anže Petkovšek
Dve tretjini delavcev v službi trpita zaradi vsaj enega dejavnika, ki ogroža njihovo zdravje.

Zdravje. V zadnjem letu je vsaj eno nezgodo pri delu doživelo skoraj 30.000 oseb oziroma trije odstotki vseh delovno aktivnih ljudi. Skoraj 100.000 delavcev je imelo v zadnjem letu vsaj eno telesno ali duševno zdravstveno težavo, povezano z delom, več kot polovica med njimi je bilo žensk. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) zato konec aprila začenja dveletno kampanjo o obvladovanju psihosocialnih tveganj pri delu.

Na delo pridejo bolni

"Številne raziskave kažejo, da izpostavljenost delavcev stresu, nadlegovanju, trpinčenju in drugim oblikam psihosocialnih tveganj pri delu zanje predstavlja velik problem, vpliva pa tudi tudi na produktivnost in konkurenčno sposobnost delodajalca," opozarjajo na MDDSZ. Dodajajo, da delavci v Sloveniji v primerjavi z Evopsko unijo delajo več in so manj zadovoljni z delovnimi razmerami: "Pogost je prezentizem, torej prisotnost na delovnem mestu kljub bolezni, relativno velik delež zaposlenih pa trpi zaradi splošne utrujenosti in stresa v zvezi z delom." MDDSZ zato stavi na ozaveščanje javnosti in spodbujanje ukrepov, ki lahko tveganja za stres pravočasno prepoznajo in odpravijo.

Preti tudi skrita nevarnost

Lučka Böhm iz zveze svobodnih sindikatov opozarja, da najnovejši podatki kažejo, da je pri nas "v resnici precej več težav z zdravjem zaradi (nepriznanih) poklicnih bolezni kot zaradi poškodb pri delu". Prepričana je, da bi morali natančneje opredeliti, kaj so poklicne bolezni, zato da bi lahko sprejeli tudi ukrepe za njihovo preprečevanje. "Lahko se pretvarjamo, da pri nas ni poklicnih bolezni. Vendar so. In tudi zato v Sloveniji ljudje težko zdržijo na delu do 65. leta," meni Böhmova.

Komentarjev 1
  • dragec 15:43 06.april 2014.

    Delavci v SLO so v hudi stiski,depresiji.....zaradi razmišljanja ali bodo dobili plačilo za pošteno opravljeno delo. IN TO SO TI NAŠI SODOBNI KAPITALISTI, OBRTNIKI, PRIVATNIKI, REALNI SEKTOR......