Slovenija
56 ogledov

Delavci preprečili rubež upnikov

Primorje
1/13
Ivo Pregelj
Delavci v Primorju so se uprli rubežu in do prihoda sodnega izvršitelja preprečili odvoz. Predsednik državnega zbora meni, da je zatajila NLB.

Delavci Primorja so se že zjutraj zbrali pred stavbami Primorja in z zaporo nekaterim upnikom preprečili odvoz strojev in vozil. Razmere so umirili šele predstavniki koordinacije sindikatov v Primorju, ki so od rubežnikov zahtevali dokumente.

Pozneje je v Primorje prišel tudi sodni izvršitelj, ki je tistim rubežnikom, ki so imeli vso potrebno dokumentacijo, dovolil odvoz zarubljenih strojev. Gre za več novih delovnih strojev in tovornjakov, pa tudi še zadnje osebno vozilo, ki ga je v zadnjih mesecih uporabljala uprava Primorja.

Za stečaj ne bo ostalo skoraj nič

Vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf ob tem poudarja, da mora sodišče čim prej odločiti o stečaju, v nasprotnem primeru bo za stečajno maso ostalo le malo lastnine, ki bi jo lahko prodali. "Le stečajni upravitelj lahko ustavi ta rubež, ki smo mu priča v zadnjih mesecih," poudarja Volf.

Delavci upajo na stečaj

Stavka v Primorju se sicer kljub vloženemu predlogu za stečaj nadaljuje. Delavci, ki niso dobili aprilske plače, tako kot Volf, upajo na čimprejšnjo odločitev sodišča, saj bodo šele, ko bodo vpisani v evidenco brezposelnih, lahko prejeli nekaj sredstev, ki jim bodo omogočila preživetje.

Ob stečaju Primorja ter hčerinskih podjetij Primorje Avtoservis in Primorje Inštalacije bo ob delo približno 750 ljudi.

V Primorju zatajila NLB

V primeru Primorja je po mnenju predsednika DL Gregorja Viranta spet zatajila Nova Ljubljanska banka. Najprimernejša rešitev bi bila, da se terjatve banke konvertirajo v lastniške deleže in "tako iztisne obstoječe lastnike", je vložitev zahteve za stečaj ajdovskega gradbinca komentiral Virant.

Na ta način bi po Virantovem mnenju podjetje ohranili pri življenju. Lahko bi ga sanirali, kasneje pa bi ga banka lahko pod ugodnimi pogoji prodala. "Tako bi obdržali podjetje, delovna mesta in s tem močnega gradbinca v Sloveniji," je še ocenil predsednik Državljanske liste.

Komentarjev 5
  • mirko 17:13 06.junij 2012.

    Z sodno vejo oblasti nima Janša popolnoma nič. Tam notri je leglo njegovih sovražnikov (večina je neslovencev).

  • pepe 14:58 06.junij 2012.

    Vlada, inšpekcije, sodstvo = gnoj od gnoja ! Tudi moja firma je šla v stečaj, pa ne zaradi mojih mahinacij, temveč krize (upada prometa). Vse delavce sem poplačal 100%. Epilog, bil sem kaznovan !? Če bi ostal dolžan delavcem, bi ...prikaži veči bilo vse OK. Serem na tako državo, ponosen sem na to kaj sem storil. Kot kaže so moje moralne vrednote zgrešene za ta pokvarjen čas.

  • 1111 14:53 06.junij 2012.

    ....ne samo v tem primeru...zato je gologlavček postavu svoje...ampak slovenski narod, je še zmeraj beebeebee