Slovenija
184 ogledov

Delavci so se uprli Ivanu Vogrinu

Ivan Vogrin Žurnal24 main
Delavci v Lenartu zahtevajo odstop direktorja Ivana Vogrina.

"Danes ljudje normalno delajo, imamo stavkovno stražo, samo zato, da Ivan Vogrin ne pride v podjetje in ga tudi ni," je za naš portal opisal dogajanje v lenarškem podjetju Lentherm Martin Duler, zunanji sindikalni predsednik podjetja in generalni sekretar regijskega sindikata Skei. 

V lenarškem podjetju Lentherm, ki proizvaja toplotne črpalke, bojlerje in solarne kolektorje, so namreč zaradi nekdanjega kontroverznega poslanca in od marca direktorja podjetja delavci včeraj prekinili delo. 

Podjetje Lentherm, ki zaposluje 59 ljudi, ima že dalj časa težave, vendar naj bi jim s prihodom novega lastnika pred dvema mesecemaa vendarle kazalo na bolje. "Nekdanja lastnika sta po prvotnem sanacijskem programu Ivanu Vogrinu zaupala firmo in sicer, da ji poišče strateškega partnerja, ki ga je tudi našel. Zapletlo pa se je včeraj in to po tem, ko so delavci izvedeli, da banka podjetju, dokler bo direktor Vogrin, ne želi odobriti kredita. Delavci so ustavili proizvodnjo in zahtevali odstop Ivana Vogrina," nam je dogajanje opisal sindikalist. 

Vogrinu zamerijo nižanje plač in mobing

Nekdanji poslanec Ivan Vogrin ni le direktor podjetja, ampak 24 odstotkov podjetja obvladuje preko družinskega podjetja Swisskaind. Od marca, kar je prišel, je delavcem znižal plače za 150 do 200 evrov. Delavci mu očitajo še samovoljnost in mobing.

"Ivan Vogrin pa je ob prihodu samovoljno delavcem znižal plače, zato so že enkrat napovedali stavko, ki jo je preprečil. Nad njimi izvaja mobing, skratka, v zadnjem času je v podjetju prava grozljivka," je dogajanje v podjetju, katerega direktor je Vogrin, opisal Dular. 

Seveda smo za odgovore poklicali tudi Vogrina, ki pa se na naše klice ni odzval, enako velja za večinskega lastnika in strateškega partnerja, tudi domačina, ki ga sicer delavci podpirajo, Damirja Jelenka. Slednji ima pomočjo svoje družbe Atea od julija v lasti tri četrtine podjetja.

Sicer po Dularjevih besedah delavci delajo naprej, vztrajajo pri Vogrinovem odstopu in čakajo na čim hitrejšo rešitev: "To so stari delavci, v podjetju več kot trideset let, potem pa pride Vogrin in jim zniža plače, to je grozljivka. Ljudje so to potrpeli, delali nadure, ki jih seveda ni želel plačati. Nič ni upošteval, dejal, je le, da za njega sindikat ne obstaja," je še dejal Dular in dodal, da bo več znanega popoldne, po sestanku lastnikov. Vogrin pa zaenkrat vztraja in ne želi odstopiti. 

Kje se je zalomilo?

Ivan Vogrin, ki ga delavci želijo dopustiti je včeraj za Večer dejal, da gre novemu strateškemu partnerju le za Izčrpavanje podjetja: "Kazalo je, da je Damir Jelenko dober izbor, dobro sva sodelovala, podjetje je zaživelo, a se je zalomilo, ko se je izkazalo, da je firmo kupil brez denarja, s kreditom Delavske hranilnice in začel tistih 250 tisoč evrov vleči iz podjetja. Tega kot direktor ne smem dovoliti," je povedal za časopis Večer. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Leon
    Leon 18:31 22.julij 2016.

    Kaj pa Nacionalni preiskovalni urad ? Inšpekcijske službe ? Nekje se je zataknilo .

  • sprehajalec 21:38 21.julij 2016.

    Zadnje čase se pojavlja vedno ime Delavske Hranilnice v povezavi z najbolj tveganimi zadevami. Maribosrsko letališče, Miško Miško Mause in nakup nekih stanovanj, tole zgoraj. Pa kaj ni nekih inštrumentov, da se prepreči takšno neodgovorno ravnanje, če je vodstvo povsem ...prikaži več izgubilo pamet? Oziroma se zna zgoditi scenarij, da se bo v povezavi s sumljivimi tipi in posli vodstvo okoristilo, Delavski Hranilci pa bodo ostali brez prihrankov? Naloga Hranilnice je da hrani kot ime pove. Tukaj je pa pamet povsem ponorela, Hranilnica Investira, NLB pa igra vlogo hranilnice, namesto da bi investirala in denar oplemenitila. Narobe svet tale dežela. Mora vse propasti, ni druge.

  • blueone 18:47 21.julij 2016.

    Podpiram delavce!