Vizita za živali > Novice
93 ogledov

Delfini zbežali iz ograde

Delfin Shutterstock
Trijica delfinov se je kar sama vrnila v ogrado.

Jata delfinov je pobegnila iz zabaviščnega vodnega parka v japonskem mestu Taiji, ki je znano po vsakoletnih spornih lovih na te sesalce. Uslužbenci parka so odkrili, da so bile mreže, ki so bazene ločevale od odprtega morja prerezane, kar je živalim omogočilo pobeg. Ostale pa so blizu ograde in trojica se jih je prostovoljno vanjo že vrnila.

Lokalna policija za zdaj ne ve, kdo je stal za incidentom v centru DolphinBase. Pobegle velike pliskavke, ki so jih v sredo opazili na odprtem morju, zunaj ograde, so po ocenah stare med tri in pet let. V ogradi v vodnem parku, kjer so jih trenirali, so bile več kot šest mesecev, navaja BBC in dodaja, da odgovorni v parku niso želeli razkriti, ali je šlo za ujete ali v ujetništvu rojene živali.

Na uradnem blogu centra so zapisal, da so besni, ker je nekdo brez strokovnega znanja delfine brezčutno izpostavil nevarnosti. "Razbesnjeni smo zaradi tega gnusnega dejanja, ki bi lahko delfine hitro povedlo v smrt," so zapisali. Poudarili so, da se delfini ne oddaljujejo od svoje jate, in razkrili, da za zdaj še en delfin ostaja izven, a v bližini ograde, a naj bi ga bilo strah, ker se zaradi novega vhoda vanjo ne zna vrniti.

Podoben incident že leta 2010

Podoben incident se je v parku v Taijiu pripetil že leta 2010, takrat je za njim stala nizozemska skupina, poimenovana Blackfish, ki je za seboj pustila nož. Tokratni incident so v aktivistični skupini Dolphin Project obsodili, čeprav nasprotujejo temu, da se delfine zadržuje v ujetništvu.

Pri tem so spomnili, da v skladu z japonsko zakonodajo ves čas spremljajo dogajanje v parku. Pri tem gre predvsem za vsakoletni lov na delfine v zalivu v Taijiu, ki poteka med septembrom in marcem. Ta lov je pozornost mednarodne javnosti pritegnil z leta 2009 predvajanim dokumentarnim filmom The Cove, ki je bil nagrajen z oskarjem.

V okviru lova lokalni ribiči več sto delfinov ter kitov preženejo v majhen zaliv, kjer jih za meso pokoljejo ali jih ujamejo in prodajo akvarijem. Lov je v mednarodni javnosti deležen ostrih kritik. Med kritiki in podporniki aktivistov, ki se borijo proti tovrstnemu lovu, so tudi zvezdniki, kot je igralka Maisie Williams iz Igre prestolov.

Japonski akvariji so leta 2015 izglasovali ustavitev nakupa delfinov, ujetih med tem lovom, potem ko so jih zaradi tega suspenidrali iz svetovnega združenja živalskih vrtov in akvarijev (Waza).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.