Slovenija
74 ogledov

Šef SDH o Janku Medji: "Resno smo podvomili v njegovo integriteto in poštenost"

NLB Anže Petkovšek
Skupščina NLB je danes odpoklicala prvega nadzornika banke Gorazda Podbevška in člana nadzornega sveta Miho Košaka. V svetu, ki ga je razširila s sedem- na devetčlanskega, je obdržala štiri dosedanje člane in imenovala pet novih. To so postali Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Laszlo Urban.

Šef SDH Marko Jazbec je glede zdaj že nekdanjega predsednika uprave NLB Janka Medje dejal, da so na podlagi dodatnih informacij in indicev iz preteklosti "resno podvomili v njegovo 100-odstotno integriteto in poštenost". Po Jazbečevih besedah so bili mnogokrat interesi banke za drugimi interesi, tudi zasebnimi.

"Medja je večino časa deloval kot odgovoren predsednik uprave, so pa določene zadeve, vezane na pretekle aktivnosti in v povezavi s kadrovanjem v nadzorne svete NLB, ki so nam potrdile dodatno nezaupanje," je pojasnil.

Ker je Medja v petek odstopil, bi bilo po Jazbečevem mnenju neprimerno, da bi o tej zadevi govorili "zelo detajlno". Med objektivnimi razlogi za nezaupanje pa je naštel prepočasno zniževanje nedonosnih kreditov, opustitev določenih ravnanj za ščitenje valutnih tveganj v razmerju evro švicarski frank ter negospodarnost ali poslovno nepotrebnost pri najemanju storitev, ki so odmevale tudi v javnosti.

Jazbec meni, da bo delovanje NLB prečesal tudi nadzorni svet v novi sestavi, pa tudi Računsko sodišče RS. "To bo lahko dodatno osvetlilo dogodke," je povedal.

Enega od nadzornikov kljub napovedim niso razrešili

V nadzornem svetu ostajajo Tit Andrej Erker - ki naj bi ga Slovenski državni holding (SDH) po prvotnem predlogu prav tako razrešil, a ga ni - ter Uroš Ivanc, Sergeja Slapničar in Andreas Klingen.

Nadzorni svet je tako v skladu z napovedmi postal devetčlanski, saj je skupščina z današnjo spremembo statuta velikost povečala za dva člana.

Slovenija 24.03.14, Marko Jazbec, predsednik uprave Hoteli Bernardin, foto: arhi | Avtor: arhiv Bernardin arhiv Bernardin
"Odločili smo se, da bomo minimalno posegli v obstoječo zasedbo. Dve tretjini obstoječih članov deluje naprej, zaradi zahtev bančnega regulatorja v preteklosti in zaradi zaprosila nadzornega sveta pa smo skozi statut razširili število članov na devet," je v današnji izjavi za medije povedal predsednik uprave SDH Marko Jazbec.

Nadzorni svet največje banke v državi, ki je tik pred delno privatizacijo, so po njegovem uravnotežili v vseh smislih.

"Gre za dva nova člana, ki sta doslej že zasedala položaja v nadzornih svetih dveh pomembnih slovenskih bank, dva sta karierna bančna pravnika, dva ugledna tujca z močnimi mednarodnimi referencami, dva Slovenca, ki sta uspešna v svojem delovanju v mednarodnem okolju," je naštel.

"Z Banko Slovenije imamo različne poglede, a mi imamo pravno podlago"

Različne poglede, ki jih imajo z Banko Slovenije na postopek izbora in imenovanja, je Jazbec potrdil, a zatrdil, da ima SDH v svojih dejanjih pred skupščino 100-odstotno pravno podlago.

NLB | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Slovenski bančni regulator je pred skupščino navajal, da mu SDH ni poslal seznama kandidatov za nadzornike, zato jih ta ni mogel oceniti, kot zahtevajo predpisi enotnega bančnega nadzora pri Evropski centralni banki.

Novi nadzorniki, Ribnikar, Macuh in Gedrih, so nekdanji dolgoletni zaposleni v NLB. Prvi je, kot navajajo v SDH, strokovnjak s področja bančnega in finančnega prava, drugi ugledni bankir v pokoju, tretji ima med drugim izkušnje s področja sanacije bančnih sistemov in delovanjem bank na tujih trgih. Karpe ima med drugim izkušnje z upravljanjem premoženja, Urban pa je med drugim delal v Svetovni banki in EBRD.

Ta ekipa bo sedaj odločala, kako bo postopala po petkovem odstopu predsednika uprave NLB Janka Medje, ki bi ga sicer skupščina danes razrešila s tega položaja.

Za novega šefa NLB mednarodni razpis

Jazbec pričakuje, da bo nadzorni svet v novi sestavi za to mesto objavil mednarodni razpis. Kaj bo s preostalimi člani uprave, Jazbec ni napovedoval. Dejal je, da si želijo, da bi uprava čim bolj nemoteno opravljala delo naprej.

banka NLB | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač

A v sklicu skupščine NLB je SDH o tej temi zapisal, da se glede ostalih članov uprave SDH na skupščini ne bo izrekel, saj ocenjuje, da je že predlog o glasovanju nezaupnici Medji, ki je medtem postal brezpredmeten, "močno sporočilo nadzornemu svetu, da so pri vodenju banke potrebne spremembe".

SDH je ob kadrovski rošadi v NLB usmerjen tudi v začetek njene (delne) privatizacije, ki jo strategija upravljanja z državnim premoženjem predvideva do konca leta 2017, in sicer po metodi prve javne ponudbe delnic (IPO) in tako, da država v banki obdrži 25 odstotkov plus eno delnico.

Jazbec je glede teh postopkov povedal, da bodo v kratkem objavili razpis za izbor finančnega svetovalca pri prodaji. "Izbrali naj bi ga nekje do začetka aprila," je dodal. Skupaj z njim bodo nato preučili možnosti za morda drugačen model prodaje banke, s predlogom pa bi pred vlado oz. DZ prišli do konca maja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar olor
    olor 14:48 11.februar 2016.

    razumem tvoje ogorčenje in kaj si moremo, banda sedi na stolčkih dobiva bajne plače, ne odgovarja pa nikoli.

  • Avatar olor
    olor 14:46 11.februar 2016.

    oooooo kakšna mafija, na brihanje mi grejo ti priskledniki. Upam da bo kdaj tudi materialno odgovarjal od nadzornikov, ne pa da nikoli ni nobeden nič kriv in sami izgovri na izgovor. Gospod Cerar, na vas letijo vse puščice. Pa naj ...prikaži več že enkrat kdo od vladarjev prebere komentarje ko piše folk.

  • dragec 11:56 11.februar 2016.

    ne...ne SSDSS