Slovenija
67 ogledov

Delo na prostem tudi pri minus 20 stopinjah

varnostnica na mrazu Benjamin Kovač
Mraz in veter. Policisti, cariniki in varnostniki se z nizkimi temperaturami spopadajo s posebej prilagojenimi uniformami.

Obleke carinikov in policistov so prilagojene mrazu in delu na prostem, gradbena dela na večini gradbišč pa so začasno zaustavljena. “Na ekstremne vremenske razmere smo dobro pripravljeni,” zagotavljajo v varnostni službi, koncernu Sintal.

Prilagojene uniforme

“Delo carinikov poteka na določenih delovnih mestih na prostem, sicer pod nadstreški, a kljub temu na mrazu,” razlagajo na generalnem carinskem uradu in dodajajo, da se lahko kontrola dokumentov opravlja tudi iz kabine, medtem ko se osebna vozila seveda pregledujejo na prostem.

Za zaščito carinikov pred mrazom so poskrbeli tudi s kakovostno službeno obleko, ki dobro varuje pred mrazom in vetrom. Podobna službena oblačila nosijo tudi policisti, katerih “uniforme so testirane za delo v razmerah do –20 stopinj Celzija”, pravijo na policiji.

Pogrejejo se v kabinah

Kot zagotavljajo na carinskem uradu, vremenskim razmeram prilagajajo tudi razpored dela, vendar le, če je določeno delovno mesto ves čas zasedeno. “Delavci se na prostem neprekinjeno ne zadržujejo dalj časa in imajo možnost, da se pogrejejo v ogrevanih kabinah in pisarnah,” pravijo. Na policiji pa dodajajo, da imajo “policisti, ki izvajajo zunanje varovanje objektov, poleg ogretja v pomožnih objektih (stražarnicah) na voljo tudi krajšo zamenjavo”. Tudi na Sintalu pravijo, da imajo varnostniki načeloma vedno na voljo topel prostor.

Gradbinci delo prekinili

Kot so nam zagotovili pri gradbenem podjetju Primorje, so v začetku prejšnjega tedna zaradi vremenskih razmer delo na večini gradbišč zaustavili. “Izjema so največja gradbišča, kjer pa so dela prilagojena vremenskim razmeram in zmožnostim,” pristavljajo. Kako so dela prilagodili, nam do zaključka redakcije ni uspelo 
izvedeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.