Slovenija
71 ogledov

Delo odpustilo novinarja, ki je pisal o Rodetu

Delo časopis Žurnal24 main
Uprava družbe Delo je prekinila delovno razmerje z novinarjem Dejanom Karbo. Izvršni odbor Sindikata novinarjev Dela je zato izrazil protest zaradi postopka, kako je bilo delovno razmerje prekinjeno.

Kot so v torek zapisali v sporočilu za javnost, sindikat ni bil vključen v sam postopek, prav tako Karbi kot članu sindikata niso omogočili, da bi zaprosil za pomoč sindikata, kar je njegova absolutna pravica.

Način, s katerim je uprava prekinila delovno razmerje z Dejanom Karbo, vzbuja dvome, da razlog za prekinitev pogodbe ni bil odsotnost "sinergije za nadaljnje sodelovanje", kot navaja uprava, temveč so razlogi drugačni, morda tudi politični, so zapisali v sporočilu.

Dodali so, da je sindikat že začel izvajati postopke pravne zaščite svojega člana in bo to počel tudi v prihodnje.

Za pojasnila smo Karbo poklicali tudi mi, a nam je dejal, da je "za zdaj še brez komentarja".

Prekinitev je nična!


Društvo novinarjev in Sindikat novinarjev je upravo Dela pozval, naj natančno pojasni razloge za prekinitev delovnega razmerja s Karbo in sporno prekinitev umakne: "Novinar je bil brez opozorila, v eni uri, z grožnjami, zastraševanjem in poniževanjem prisiljen v podpis sporazumne prekinitve delovnega razmerja. Ob tem mu je bil preprečen posvet s sindikatom in odvetnikom."

Po njihovem mnenju je z "grožnjami izsiljena prekinitev delovnega razmerja" nična. "S stališča varovanja svobode govora in novinarske avtonomije pa je vsako odpuščanje novinarja še posebno občutljivo. Dopuščanje takšnega načina bi pomenilo, da je lahko vsak novinar pri opravljanju poklica kadarkoli odpuščen oziroma izpostavljen  nepooblaščenim pritiskom," so zapisali.

Komentarjev 24
  • Mani 16:34 11.januar 2013.

    A imaš ti kakšne prebavne motnje?? potem očitno ti potrebuješ SDSovo plenico

  • Zvonka Facija 16:27 11.januar 2013.

    Ne morem si misliti koliko opranih možganov...sds se res lahko veseli svojih podpornikov....kot včasih komunistična partija....nihče ne razmišlja s svojo glavo...

  • Scott 20:45 09.januar 2013.

    karbin sin?